Fotoğraf: ÇGD / Twitter
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 42’nci kuruluş yıldönümünü kutluyor. ÇGD dönemin gazetecilik meslek örgütlerinde ve sendikasında kendine yer bulamayan bir grup genç gazeteci tarafından 23 Şubat 1978’de kurulmuştu.
Yönetim kurulu tarafından yayınlanan basın açıklamasında “Dünün deneyimi, bugünün tanıklığı, yarının umuduyla giriyoruz 42. yaşımıza” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“1978 yılının 23 Şubat’ında çıktığımız yolda, gerçeklerin savunusu ile sınıf bilinci her zaman temel dayanağımız oldu.
“Sadece bu yıllarda değil 42 yıl önce de mesleğimizi çıkarları için kullanan iktidar yanlısı gazeteciler ve örgütleri vardı. Onlara karşı halkın sesi, gerçeklerin sözcüsü olmak için bir araya geldik.
“Yıllar içinde her türlü baskıyla karşılaştık ancak iktidarlarla her zaman mesafemizi koruduk, sınıfımız emekçilerin safında omuz omuza yürüdük. Dünün deneyimi, bugünün tanıklığı, yarının umuduyla giriyoruz 42. yaşımıza.
“Yeni yaşımızda da, meslek ilkelerimiz ile basın özgürlüğüne yönelik her türlü saldırıya karşı emekçi dayanışmamızı yükselterek, evrensel hukuk kurallarını geçerli kılmak için mücadele edeceğiz.”
ÇGD hakkında
23 Şubat 1978'de Alaattin Orhan, Mehmet Genç, Osman Z. Yüksel, Mehmet Öztoprak, Necmiye Aba, Alaattin Sevim, Cengiz Kuşçuoğlu tarafından kuruldu.
Dernek, tüzüğüne göre amacı; "Demokrasinin en temel kurumu olan, bütün öteki özgürlüklere kaynaklık eden düşünceyi ifade ve basın özgürlüğünün Türkiye'de tam olarak gerçekleşmesi, haber alma hakkının hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılabilmesi, gazetecilerin mesleki hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesi ve bu yönde sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi için çalışmak; üyelerinin kültürel gelişmesine, ekonomik ve sosyal refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak" şeklinde belirlendi.
Dernek gazeteciliğin, özel amaç ve çıkarlara alet edilemeyeceğini, halka ve kamuoyuna karşı mesleki sorumluluğu, işverenine ve kamu otoritelerine karşı sorumluluğundan önce geleceğini, “haberde dürüstlük-nesnellik, yorumda özgürlük-serbestlik” kuralının titizlikle uygulanacağını, haber ve yorumlarda ırk, renk, cinsiyet, dil, dinsel inanç ya da inançsızlık, sosyal statü, sınıf, bedensel yapı, düşünce ve eğilimleri nedeniyle ayrım olamayacağını, yanıt ve düzeltme hakkına ve kişilerin özel yaşamına saygıyı, kimsenin, yargı kararı olmadıkça, "suçlu" ilan edilemeyeceğini ön plana çıkarmış, ayrıca meslek mensuplarının temel hak ve özgürlüklerini korumayı ilke edindi. (HA)