Çağ Üniversitesi öğrencilere daha önce ücretsiz sağlanan servis hizmetinin 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle kaldırıldığını duyurdu.
Akaryakıt fiyatlarındaki ‘öngörülemeyen artışı’ gerekçe gösteren üniversite aynı zamanda okul ücretlerine de yüzde 35 zam yaptı.
Üniversitenin konumu itibariyle servislerin bir ihtiyaç olduğunu belirten öğrencilerse duruma tepkili. Öğrenciler kendilerine üniversiteye kayıt olurken servis hizmetinin tamamen ücretsiz olduğunun söylendiğini ifade etti.
“Hediye değil hakkımız”
bianet’e açıklama yapan öğrenci temsilcileri kendilerine okula kayıt olurken ücretsiz servis güvencesinin verildiğini söylerken, alınan karar ile öğrencilerin servis şirketlerinin ve ücretli dolmuşların insafına bırakıldıklarını anlattı.
“Müşteri değil, öğrenciyiz” diyerek Çağ Üniversitesi yönetimine sitem eden öğrenciler, okulda öğrenim gören ve ders dönüşü bindiği dolmuşun sürücüsü tarafından tecavüze uğrayıp öldürülen Özgecan Aslan’ı hatırlattı.
TIKLAYIN - "Özgecan Aslan'ın Öldürüldüğü Yol Hala Güvenli Değil"
Ellerinden alınan haklarının bir hediye olmadığını söyleyen öğrenciler şöyle konuştu:
“Üniversite Adana’ya 24 km, Mersin'e 63 km uzaklıkta. Geçtiğimiz günlerde okul sadece bir yazıyla, kayıt gününde okula ödenen ücretlerin içinde diye belirtilen servis hizmetini kaldırdığını duyurdu.
“Bunun üzerine temsilciler okul yönetimiyle görüştü. Bu görüşme sonucunda okul kararından geri dönmeyeceğini açıkça söyledi. Ayrıca servis ücretlerinin geçen seneye göre dört kat arttığını da vurguladılar. Servis sorumlularını aradığımızda ise okulla böyle bir görüşmenin dahi olmadığını öğrendik. Okulun etik olmayan bir şekilde yanıltıcı bir açıklama yapmasına anlam veremedik.”
“Okul tanıtım videoları silindi”
Okulu tercih etmelerindeki en büyük etmenin ücretsiz servisler olduğunu belirten öğrenciler, “Üniversitenin sosyal medya hesabının paylaştığı bir videoda ücretsiz servis hizmeti olduğu belirtilmişti. Bu vaat de uzaklık göz önüne alınırsa okulu seçmemizdeki en önemli etkenlerden biriydi. Fakat bizler videoyu paylaşmaya başlayınca bir süre sonra üniversite içeriği apar topar sildi.” dedi.
Alınan karardan dolayı mağdur olan öğrenciler haklarını geri istedi.
Taşçı: Müşteri değil öğrenciyiz
Hukuk fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Hasan Taşçı ise okula girdiği 2017’denbu yana ücretsiz servis hizmeti olduğunu belirtti.
Tercih sürecinde üniversitenin bunu açıkça duyurduğunu ifade eden Taşçı “ Bizi okula ikna eden de bu servis sistemi oldu” diye konuştu:
“Çünkü Üniversite D400 karayolu üzerinde, merkezlere oldukça uzak ve okula ulaşabilmek için birkaç vasıta değiştirmek gerekiyor. Bazılarımız için bu yol süreci saatlerce sürebiliyor. Aynı zamanda güvenli bir şekilde gidip gelmenin de çok zor olduğu bir yol.
“Geçtiğimiz günlerde ise rektörlük ‘artan maliyetleri’ gerekçe göstererek gelecek yıl alınacak ücretlere yüzde 35 zam yaptı, ardından da servis sistemini kaldırdı.
“Rektörlük açıklamasında ülkedeki ekonomik kriz ve artan maliyetlerinden dem vuruyor, fakat zam yapmaya gelince tavan fiyattan zammı yapıyor. Yetmezmiş gibi vadettiği okula ulaşım meselesini de bize yüklemekten geri durmuyor.
“Biz öğrenciler ekonomik krizi en derinden yaşayan kesimlerden biriyken ulaşım hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. Alınan karardan dönülmeli, öğrenciler daha fazla mağdur edilmemeli. Üniversiteler ticarethane değildir, biz öğrenciler de müşteri değiliz, ulaşılabilir bir üniversite istiyoruz.”
(HD / HA)