Eşinden ayrı olan ya da eşini kaybetmiş kadınlar deprem sonrasında Van'da, bugünkü yaşam koşullarında kendilerini güvende hissetmiyor. Medyaya da yansıyan, 15 yaşında bir kız çocuğunun istismara uğraması gibi olaylar da haksız olmadıklarını gösteriyor.
Bu noktadan harekete geçen kadın örgütleri, Van'da sadece kadınların ve çocukların kalabileceği bir yaşam alanı için ürettikleri projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Van Kadın Derneği'nden (VAKAD) Zozan Özgökçe bianet'e planladıkları kadın ve çocuklara özel yaşam alanı projesini anlattı.
Projenin ana hatları nedir?
Hem Van merkezde geçici bir yaşam alanı kuracağız hem de bir mobil araç alıyoruz. Böylece köylerde, daha kırsal alanda depremi yaşamış kadınlara ve çocuklara psikososyal destek sağlayacağız.
Böyle bir alan size gösterildi mi?
Biz kendi imkanlarımızla bulduk. Van'da valilikten, belediyeden destek almaya çalışacağız. Valilikten yaşam alanının altyapısını yapması için talebimiz oldu. Olumsuz bir şey söylemediler. Yaşam alanı konteynırlardan oluşacak. Çalışma yapacağımız konteynırları bulduk ama kadınların kalabileceği konteynırlara ihtiyacımız var. Bunlar için fon arıyoruz.
Neden gerek duyuldu bu projeye?
Deprem öncesi bizim bildiğimiz, destek verdiğimiz, boşanma davası açmış veya boşanmış, eşi cezaevinde olan ya da depremde eşini kaybetmiş, tek başına ayakta kalmaya çalışan kadınlar var. Bu kadınlar çadırda kalamıyor, kendilerini güvende hissetmiyorlar, başka şehirlere gidecek ekonomik olanakları da yok. Böyle güçlenmeye ihtiyacı olan bir grup kadın var, onlar için kurmak istiyoruz bu yaşam alanını. Buna ihtiyaçları var. Ancak biz başlangıç olarak 50 kadın ve çocukları için düşünüyoruz. Tabii bu kadınların ekonomik olarak desteklenmesi, bunun için atölyeler gerekiyor... Yapacak çok iş var.
Kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor dediniz...
Erkeklerden, çevreden korkuyorlar. Çadırlarda kalamıyorlar, çünkü kapısı kilitlenmiyor. Toplukentlerde kalıyorlar ama oralarda da karma kalınıyor tabii. Kadınlar çocuğunun, kızının başına bir şey gelmesinden korkuyor.
Çocuklar böyle bir tehdit altında mı?
Evet. Burada olaylar oldu. Bir çadırkentte 15 yaşındaki bir kız çocuğu istismar edildi, mesela...
Psikolojik destek çalışmasından söz ettiniz...
Hem profesyonel olarak çalışan kadınlar olacak hem de gelip giden gönüllü kadınlar, psikologlar, sosyologlar olacak. Mobil konteynırla da kentin periferisine ulaşılabilecek. Büyük bir proje ancak bunun için epeydir çalışıyoruz. Şimdiden bazı şeyler oluşmaya başladı.
Proje nasıl kotarılacak, destekleyen kurumlar var mı?
Van Kadın Derneği (VAKAD), Sosyalist Feminist Kolektif (SFK), İstanbul Feminist Kolektif, Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Amargi ve gönüllüler...
Biz hep bağımsız durmaya, daha çok kadınlar arasında, kadınlardan kadınlara akan bir sivil ağ kurmaya çalıştık. Ancak tabii, kadınlara destek veren erkek gönüllülerimiz de var. Altyapı gibi gücümüzün yetmediği çalışmalarda da belediyeden, valilikten destek alacağız.
Ne zaman hayata geçeceğini umuyorsunuz?
Ocak ayının başında olsa çok iyi olur. (YY)