"...Trajikomik, güldürürken aynı zamanda karmakarışık duygularla dinlenecek, dinlerken hissedilen duygularımızla kendimizin ötekine bakışını sorgulayabileceğimiz bir program."
Esmeray, aynı adlı oyundan uyarlanan "Cadının Bohçası" isimli radyo programında, Melek Bengü Şahin ile birlikte "farklı seslerin sesi olacak."
Cadının Bohçası, 1 Ekim'den itibaren her Pazartesi saat 20:00-21:00 arasında, 95.1 frekansındaki Özgür Radyo'da.
bianet'e konuşan oyuncu Esmeray, radyodan teklif gelince çok sevindiğini, kendisinin de zaten böyle bir projesi olduğunu söyledi.
"Cadının Bohçası'nda neler var" diye sorduk, anlattı:
"Bugün Taraf gazetesindeki yazımda da yazdığım gibi, Türkiye'de yaşayan ama kendini 'öteki' hisseden, kimlikleri üzerinden kimliksizleştirilen insanların programı olacak."
"Gündemdeki can yakıcı konularla ilgili arada sırada konuk da almayı planlıyoruz. Tecavüz, eşcinsel cinayetleri gibi takip ettiğimiz konularda, örneğin açılan davalarla ilgili konuyla yakından ilgilenen kişilerin görüşlerini de programa taşıyacağız."
Esmeray, nasıl müzikler çalacaklarını sorduğumuz da ise "Ben halk müziği çok seviyorum" dedi.
"Kürtçe başta olmak üzere her dilden halk müziği var Cadının Bohçası'nda."
Esmeray, köşe yazısında da şöyle tanımladı programlarını:
"Bu program, LGBT bireyler, Kürtler, Ermeniler, Aleviler, engelliler, alkolikler, sokakta yaşayanlar, gerçek Müslümanlar, gayrımüslimler, ateistler, Çingeneler, kendini anlaşılamamış ve ifade edememiş tüm insanların programı."
Mikrofonun sahibinin tüm ötekiler olduğu, söylenmemişlerin, içimizde ukde kalanların, incinmişliklerimizin dile geleceği bir program."
Esmeray kimdir?
Kars'ta Kürt bir ailenin oğlu olarak doğdu. Köyden ayrıldı, İstanbul'da ruhundaki kadını buldu.
Akşamları Beyoğlu'nda, Süslü Saksı Sokak'ta midye sattı. Birçok kez polis şiddetine de maruz kaldı...
Şimdi hem feminizm mücadelesi içerisinde hem de "Cadının Bohçası", "Tecavüz", "Yalnız Kadın" oyunlarını sahneliyor. Diyarbakır ve Adana da dahil birçok ilde oyunlarını sahneledi, turnelere çıktı.
Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi'nden (GFFA) Sibel Günak Turen, Esmeray'ı, Dario Fo'nun evlilik, cinsellik ve aşk üzerine trajikomik bir öyküsü olan "Yalnız Kadın" provasında fotoğraflamıştı.
Kumbaracı50'deki oyununu "Skandal mekanda skandal oyun" başlığıyla haberleştiren Vakit gazetesi hakkında "hakaret" suçlamasıyla Ekim 2010'da dava açıldı.
12 Kasım 2007'deki bir bianet söyleşisinde, Cadının Bohçası oyununu şöyle anlatmıştı:
"Benim topluma söylenecek sözüm var ve bu sadece transeksüellik üzerinden değil. Toplumda çok da görünür olmayan, erkeklerin iki yüzlülüğü konusunda benim diyeceklerim..."
Oyunun neden Başak Cafe'de olduğunu da şöyle açıklıyor:
"Daha önce çıktığım yerde yine çıkmakta ısrar ettim. O sokak benim için çok önemli. Orada midye satıyorum." (AS)
* Fotoğraf: Sibel Günak Turen