Mor Çatı dün (19 Şubat) "Kadına Karşı Aile İçi Şiddeti Önleme ve Etkin Belediyecilik" başlıklı seminerde "Sığınaksız bir dünya" için alınacak önlemleri tartıştı.
Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantının kolaylaştırıcılığını Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği Danışmanı Nazik Işık yaptı.
Toplantıya sığınma evi olan belediyeler ile kadınlara danışmanlık veren kadın dernekleri temsilcileri de katıldı. SHÇEK ise davetli olduğu toplantıya katılmadı.
Toplantıda öne çıkan tartışmalardan birisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi'nin aile şiddet üzerine özel bir çalışması ve sığınma evi olmaması oldu. Diğer katılımcılar tarafından büyük bir eksiklik olarak değerlendirildi.
Kol kırılır yen içinde kalır diye düşünüyorlar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi birim yardımcısı kendilerini arayan kadınların yoksulluk temelinde ihtiyaçlar nedeniyle başvuru yaptığını ve "kol kırılır yen içinde kalır" mantığının aile şiddet başvurularını engellediğini, yaptıkları maddi yardım ziyaretlerinde kadının şiddete uğradığını anladıkları zaman kadını ilgili kurumlara yönlendirdiklerini aktardı.
Merkez 1995'te doğal afetler nedeniyle gönüllü kurulan bir kurumken 2005'te resmileşti. Kurum temsilcisinin şiddet kaynaklı başvuru yapılmadığını söylemesine rağmen zaten şiddet odaklı özel bir çalışmaları yok. "Alışveriş kuponu" gibi maddi desteğe yönelik yardım çalışmaları var.
Polis kadının adresini vererek hayatını tehlikeye atıyor
Toplantıda tartışılan bir diğer konu ise Eyüp Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesi sığınma evleri temsilcilerinin verdiği bilgiye göre polisin kendilerine yönlendirdikleri kadınların adreslerini daha sonra eşlerine vermeleri oldu.
Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu ise sorunları şöyle sıraladı:
- Gece ve haftasonu yapılan şiddet kaynaklı başvurulara çözüm olmak büyük bir sorun. Çünkü kurumlar kapalı oluyor. Sadece bir kurum açık. Ancak sürekli dolu oluyor.
- Şiddete uğrayan kadın için eğer sığınma evlerinde yer yok ise bulunduğu semtte bir otel ya da kurum misafirhanelerinde geçici olarak ve daha sonradan ücreti SHÇEK'den alınması kaydıyla barınma ihtiyacı sağlanabildiği halde karakollar bu bilgiden yoksun olduğu için uygulanmıyor.
- SHÇEK daha önce hizmet gören kadını, üç çocuğu olan kadını, 50-60 yaşlarında olan kadını ya da 12 yaşından büyük erkek çocuğuyla birlikte başvuruda bulunan kadını kabul etmiyor.
- Şahraman Kadın Merkezi ise daha çok zorunlu göç mağduru kadınlarla çalıştıklarını ve bu kadınların sığınma evlerine gerek dil gerekse adaptasyon süreci nedeniyle yönlendirilmelerinin sorun olduğunu aktardı.
İstanbul'da sadece 6 sığınak var
İstanbul’da SHÇEK’e bağlı 1 danışma merkezi ve 2 sığınak, belediyelere bağlı ise 4 danışma merkezi ve 4 sığınak bulunuyor. Ayrıca İstanbul Valiliğine bünyesinde yine danışma merkezi çalışmaları yürüten Kadın Statüsü Masası ile Beyoğlu Kaymakamlığı bünyesinde Mor Çatı tarafından yürütülen bir sığınak mevcut. Kadın örgütlenmeleri, Şahmaran, Gökkuşağı ve Mor Çatı’nın sağladığı sosyal, hukuksal, psikolojik destek dışında, Hürriyet Gazetesi Acil Yardım Hattı telefonla kadınlara aile içinde yaşadıkları şiddet konusunda danışmanlık sağlıyor. (EZÖ)