Seçim sandıklarının tamamı halen açılamasa da, sayılan oylar, her üç seçmenden sadece birinin oy kullandığını ortaya koydu. Bundan sonra açılacak sandıkların da seçim sonuçlarında önemli bir değişiklik yaratmayacağı söyleniyor.
Siyasi uzmanlar, AP seçimlerinin sonuçlarını daha bir hayli tartışacak gibi görünüyor.
Sol ve sağ eğilimli partilerin neredeyse tamamı AP'deki milletvekilliklerinden an az birini kaybederken, Avrupa Birliği (AB) uygulamalarını eleştiren ve sadece AP seçimleri için bir araya gelen Haziran Listesi (Juni Listan) adaylarının üçü AP'ye girmeyi başardı. Haziran Listesi böylece, İsveç'in üçüncü büyük siyasi parti gücünü de oluşturdu.
14 bağımsız adayın birliği
Haziran Listesi, 14 bağımsız adayın bir araya gelmesiyle oluşmuştu. Her biri profesyonel politikacı ya da bürokrat olan bu adayların ortak özelliği, AB'nin siyasi ve ekonomik uygulamalarına yönelik eleştirileri.
Her biri profesyonel politikacı ya da bürokrat olan bu adaylar; görev yaptıkları partinin AB politikalarını tümüyle ya da kısmen onaylamıyor; parti politikalarından bağımsız olarak AB'nin siyasi ve ekonomik uygulamalarına karşı politika üretiyorlar
Tek kazanan, Haziran Listesi
İsveçli seçmenlerden oldukça iyi oy alan grup, AP'ye üç milletvekili sokmayı başardı. Başta hükümetteki sosyal demokratlar olmak üzere, diğer büyük partiler ise, bu seçimlerde hezimete uğradı. Sosyal demokratlar, tarihlerindeki en düşük oyu aldılar.
Seçim yüzdeleri, yaklaşık olarak şöyle:
* Sosyal demokratlar, yüzde 25'lik oy oranları ile AP'de bir sandalye kaybettiler; Parlamento'daki milletvekili sayıları beşe düştü.
* Muhafazakarlar (Moderat Parti) yüzde 19'luk oy ile bir sandalye geriledi; Parlamento'da dört milletvekili ile temsil edilecekler.
* Sol Parti'nin (Vänster Parti) oy oranı yüzde 13; Parlamentodaki milletvekillerinin sayısı üçten ikiye düştü.
* Yeşiller (Miljö), Halk Parti (Folk Parti), Hıristiyan Demokratlar (Kristna Demokrater) seçimden yenilgi ile çıktılar. İkişer tane olan milletvekili sayıları bire düştü.
* "Sağ"da yer alan Merkez Parti (Center Parti) yerini korudu; Parlamentoya yine bir milletvekili sokmayı başardı.
* Seçimlerin tek "kazanan"ı ise, Haziran Listesi (Juni Listan) oldu. Grubun lideri Nils Lundgren, "Bu sonucu bekliyorduk" dedi.
Türkiyeli adayların durumu
AP'ye Sosyal Demokratlardan aday olan Türkiyeli İbrahim Baylan ve Sol Parti'den aday olan Naile Aras ise, partilerinin oy oranına bağlı olarak AP'ye giremedi. Baylan ve Aras'ın oy oranları, bütün sandıkların açılmasıyla belirlenecek.
İsveç medyası şimdi, "Seçmen niçin sandığa gitmedi", "Seçmen ne dedi?", "Siyasetçiler ve partiler durumu nasıl değerlendiriyor" sorularına yanıt arıyor.
Siyasi analistlerin birleştiği tek yorum ise; "hem sağ hem de sol partilerin AB'ye ilişkin politikalarının seçmeni tatmin etmediği; bu sonuçların da seçmenin siyasetçilere güvensizliğini ortaya koyduğu" yönünde.
Bazı seçim uzmanları ve köşe yazarları, AB üyeliğinin İsveç'te halen tartışıldığını, bugün bir referandum yapılsa "AB'ye hayır" çıkacağını; bu hoşnutsuzluğun da seçimlere karşı ilgisizlik yarattığını savunuyorlar.
Medyada yer bulan bir başka yorum ise, Haziran Listesi'nin seçmenin kafasını karıştırdığı, bir bireyin karışık bir durumda içine kapanıp sessizliğe gömülmesi gibi, seçmenin de sessizliğe gömüldüğü yönünde. (BB)