UNICEF Çocuk Koruma Ofisi'nden Patricia di Giovanni "Çatışma ve yoksulluk nedeniyle her gün daha fazla sokakta çalıştırılan, yaşayan çocuk görüyoruz" dedi.
İşgalin başladığı 2003'te ülkedeki 14 yaş altı çocukların yüzde 15'i çalıştırılıyordu. Örgüt, bugün bu rakamın çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyor. Birçok yetişkin ülkedeki çatışmalarda öldürüldü, binlerce insan da göç etmek zorunda kaldı. UNICEF, sokağa itilen çocukların dilenciliğin yanı sıra uyuşturucu ve fuhuşa da zorlandığını vurguladı.
Di Giovanni, bu çocukların çoğunlukla öksüz olmadığını söyledi ve 13 yaşındaki Afhan örneğini verdi. Afhan "Babam işsiz kaldı ve annem de bize bakamıyordu. Bu yüzden okuldan ayrıldım ve sokakta yaşamaya başladım" diyor.
Daha sonra UNICEF'in yürüttüğü programa alınan Afhan, tekrar ailesine verilene kadar Bağdat'ta kurulan altı geçici bakım merkezinden birinde kaldı. Proje kapsamında ailelere sosyal yardım sağlanıyor ancak projenin olanakları kısıtlı. Bugüne kadar sadece 150 çocuk projeden yararlanabildi.
500 bin mülteci çocuk
İngiltere, hafta sonu Basra'daki birliklerini hava üssüne geri çekti ve şehrin kontrolünü Irak güvenlik güçlerine bıraktı. ABD Başkanı George W. Bush da, ABD birliklerinin "Irak'taki durum iyileşince aşamalı olarak çekileceğini" söyledi.
İşgal, Iraklı çocukların eğitim sistemi dışında kalmasına, mülteci haline gelmesine, yeterli beslenememesine yol açtı.
Son olarak, Ağustos başında UNICEF ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), ABD işgali nedeniyle göç etmek zorunda kalan 155 bin Iraklı mülteci çocuğu tekrar eğitim sistemine sokabilmek için 129 milyon dolarlık bir çağrı yaptı.
Irak'a komşu ülkelere kaçmak zorunda kalan 500 bin çocuk var. Oxfam'ın 30 Haziran'da açıkladığı rapora göre de;
- Iraklı çocukların yüzde 28'i yetersiz besleniyor. Bu oran 2003'te yüzde 19'du.
- Iraklı çocukların yüzde 92'si şiddet ortamı nedeniyle öğrenme güçlüğü çekiyor.
- 800 bin çocuk eğitim sisteminin dışında.(EÜ)