Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan ve 27 Ekim'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikler sırasında yönetmeliğe "çocuk klüpleri"nin kurulabilmesiyle ilgili bir ek madde konuldu.
Buna göre,
"Personel ve fiziki imkânları yeterli olan okul öncesi eğitim kurumlarında, velilerin istemeleri hâlinde çocukların eğitimlerinin desteklenmesi amacıyla eğitim saatleri dışındaki zamanlarda faaliyet göstermek üzere çocuk kulüpleri kurulabilir. Çocuk kulüplerinin çalışma usul ve esasları yönerge ile belirlenir."
"Çalışan anne-babalar için"
Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, değişikliğin amacının özellikle çalışan anne-babaların çocuklarını ana okulu sonrasında nereye bırakacakları konusunda yaşadıkları sıkıntıyı gidermek olduğunu söyledi.
Türkiye’de çalışan kadın nüfusunun yüzde 24 olduğunu belirten İnanlı, çalışan kadınların bir kısmının çocuk sahibi olduktan sonra işlerini bırakmak zorunda kaldıklarını anlattı. Buna göre çocuk klüpleri belli bir ücret karşılığında hizmet verecek.
"Anaokullarında bir haftada verilen eğitim süresi 42 saat, anasınıflarında da 30 saattir. Bu saatler dışında öğretmen çalışmaz. Çocuk kulüpleri uygulamasından yararlanmak isteyen veliler saat karşılığı ücret ödeyecek. Cüzi bir miktar verecekler. Bu miktar piyasanın çok altında olacak. Bu kulüplerde görev yapacak öğretmenlerin ücretleri de bu yolla karşılanmış olacak."
Klüpler saat 19.00'a kadar çalışacak.
Okul öncesi eğitim oranı çok düşük
Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye'de okul öncesi eğitime devam oranı dünya ortalamasının yarısı.
Herkes İçin Eğitim Küresel İzleme Raporu'ndaki verilere (EFA) göre Türkiye'de çocukların sadece yüzde 14'ü erken eğitime ulaşabiliyor. Bu veriler 2004'e ait.
Bu oran Meksika'da yüzde 75.8, Fas'ta yüzde 59.7, Doğu Avrupa ülkelerinde en az yüzde 55.3. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bu oran yüzde 100'e yakın.
Parası olana eğitim var
Eğitime erişimde yaşanan eşitsizlikler okul öncesi eğitim istatistiklerinde çok daha açık görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2006-07 öğretim yılı verilerine göre,
- 3 bin 222 okul öncesi eğitim kurumunda 640 bin 849 çocuk eğitim aldı
- Oğlan ve kız çocuklarının sayıları birbirine yakın. Eğitim alanların 334 bini oğlan, 306 bini kız.
- Okul öncesi eğitimde özel eğitim kurumları ağırlıklı fakat hizmet kapasitesi açısından resmi kurumlar çok daha gelişkin. Bin 955 özel eğitim kurumunda sadece 60 bin çocuk eğitim alırken 1267 resmi eğitim kurumunda 486 bin çocuk eğitim aldı.
2002 verilerine göre resmi kurumlarda öğrenci başına 102 dolar harcama yapılırken özel eğitim kurumlarında öğrenci başına 2 bin 363 dolar harcama yapıldı.
Bu durum dünyada da aynı. EFA raporuna göre dünyada okul öncesi eğitim alan çocukların oranı yüzde 40. Bu oran yüksek gelir grubunda yüzde 90, düşük gelir grubundaysa yüzde 24.(EÜ)