Eleştirilen "Türkiye: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim Almanağı" nın, Avrupa Birliği'nde Türkiye için bir "güvenoyu" belgesi olarak değerlendirildiğini söyleyen TESEV Program Yöneticisi Aytar, raporun zamanlamasının ilerleme raporunu olumsuz etkilime amacı taşıdığı iddiasını reddetti.
"İlerleme Raporu'nu etkilemek gibi bir amaç yok"
Harp Akademileri 2006 -2007 eğitim öğretim yılının açılışını yapan Org. Büyükanıt'ın birçok ulusal televizyon kanalında naklen yayınlanan dünkü (2 Ekim) konuşmasında eleştirilerin bir kısmı TESEV'in 22 Eylül'de sunumunu yaptığı Almanak idi.
Aytar, raporun Türkçe'sinin Haziran ayında İstanbul'da tanıtıldığını, bu tanıtıma pek çok kurumdan temsilcinin çağrıldığını söyledi.
İngilizce çevirisinin ancak Eylül ayında tamamlandığını belirten Volkan Aytar, "Raporun ilerleme raporunu etkilemesi gibi bir amacımız yoktu. Böyle bir amacımız olsa zaten daha önce açıklamamız gerekirdi" dedi.
Org. Büyükanıt, TESEV Almanağı ile ilgili olarak "Almanak Mayıs'ta hazırlanmasına karşın Eylül'de sunumu yapıldı. Bunun amacı da almanağa verilecek TSK tepkisinin İlerleme Raporu'na sokulmasıdır. TSK'ya dönük beyanlara devletin hiçbir kurum ve kuruluşundan herhangi bir açıklama ve tepki gelmedi..." demişti.
"Sadece eleştiri yok, reformlara övgü de var"
Büyükanıt'ın "rapor maddi hatalarla dolu" şeklindeki eleştirilerine de karşı çıkan Aytar, raporda güvenlik konulularında Polis Akademisi hocalarınca kaleme alınmış yazıların bulunmasının son derece normal olduğunu belirtti.
Aytar, "Ayrıca bu kitapta yazanların iddiaları, çalıştıkları kurumları bağlamaz" dedi. Aytar, TESEV'in finansmanı ile ilgili iddialar için de TESEV'in bağımsız bir vakıf olduğunu belirtti ve Avrupa Birliği'ni kastederek "Vakfın birlikte çalıştığı kurum, Türkiye'nin büyükelçi düzeyinde temsil edildiği hatta kendisini fonladığı bir kuruluştur" dedi.
Rapora katkı yapanların baskı altında tutulmasına tepki de gösteren Aytar, "TESEV raporunda yalnızca eleştirel değil Türkiye'nin yaptığı reformlardan da övgüyle bahsedildi. Ayrıca sayın orgeneralle aynı düşünmüyor olmamız da demokrasi açısından çok normal" dedi.
Büyükanıt'ın raporu hazırlayanlara yönelik sözleri şöyleydi: "Bu belgede dikkat çeken en önemli konu, 22 bölümden 9'unun Polis Akademisi tarafından yazılmış olmasıdır. Bu kurumsal işbirliğine en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, devletin önde gelen kurum ve kuruluşlarının bu tür çalışmalara katılmalarının nasıl bir fayda sağlayacağını da takdirlerinize bırakıyorum."
Büyükanıt, Almanak etkinliğini "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik yıpratma girişimlerinin içerideki parçası" olarak nitelendirdi. (EÖ)