Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda "27 Nisan e-muhtırası"yla ilgili konuştu.
Görüşme Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantı 2 saat 45 dakika sürdü.
Büyükanıt toplantının ardından açıklama yapmazken, CNNTürk'ün haberine göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili Atilla Kaya gazetecilerin sorularını yanıtladı:
"Büyükanıt, 27 Nisan'ın bir muhtıra olmadığını ve bunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla da teyit edildiğini söyledi."
"Açıklamanın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin laiklik hassasiyetini yansıtan bir bildiri olduğunu, hatta sorular üzerine de Cumhurbaşkanı seçimiyle de ilgili olmadığını söyledi."
"Bir diğer önemli soru da kendisine yöneltilen, Dolmabahçe'de Sayın Başbakan'la 4 Mayıs'ta yapmış olduğu görüşmenin içeriğiyle ilgili. Rutin bir görüşme olduğunu ve bu konuyla da ilgili herhangi bir açıklama yapamayacağını söyledi."
"Bu meselenin tam manasıyla açığa çıkabilmesi için sayın Başbakanı da dinlememiz gerekeceğini söyledim. İhtimal dahilinde olduğu konuşuldu. Eğer gerçekleşirse önümüzdeki pazartesi ya da salı günü böyle bir görüşme olabilir."
"Büyükanıt'a yöneltilen sorularda ısrarla bunun bir bildiri olduğunu, hatta Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir herhangi bir girişimin olmadığını, hatta kendilerine siz bu bildiriyle umduğunuz sonuçları aldınız mı diye sorduğumuzda yine bunun bir bildiriyle hallolmayacağını ifade etti. Dolayısıyla tatmin edici cevaplar aldığımı söyleyemem."
Büyükanıt bu bildiriyi, demokrasiye müdahale olarak düşünüyor mu?"sorusu üzerine Kaya, "Hayır. Burada kendisine şahit olarak da Sayın Başbakan'ı gösteriyor, Sayın Başbakan'ın bunun bir muhtıra olmadığını söylediğini ifade etmek suretiyle" dedi.
27 Nisan'da ne oldu?
Dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Abdullah Gül'ün daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen cumhurbaşkanlığı seçimi süreciyle ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) internet sitesinden 27 Nisan 2007'de bir bildiri yayınladı.
Gece yarısına az bir zaman kala resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, "adaylık süreci ile 23 Nisan öncesi yurdun birçok yöresinde laiklik karşıtı ve din bezirganlığı olarak nitelendirdikleri olayların gelişiminin vahim derecede olduğu ve bunun rejime meydan okuma olarak değerlendirilmesi gerektiği" yer aldı.
Bildiride, TSK'nın yasalar ile kendine düşen görev ve yetkileri kullanmaktan çekinmeyecekleri de dile getirildi. Bildiri, TSK'nın, ''Atatürkçülüğe, laikliğe, cumhuriyetin temel ilkelerine 'sözde değil özde bağlı' bir cumhurbaşkanı istediği'' yönündeydi.
Büyükanıt, 2009'da katıldığı bir televizyon programında bu açıklamanın kendisi tarafından yazıldığını fakat bunun bir muhtıra olmadığını söyledi. bildiri daha sonra TSK sitesinden kaldırıldı.
4 Mayıs'ta da Büyükanıt ve Erdoğan Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde görüştü. Daha sonra AKP 22 Temmuz seçimlerinde yüzde 47 oyla yeniden iktidar oldu; Gül de cumhurbaşkanlığına seçildi.
Eski milletvekili Fikri Sağlar, Dolmabahçe görüşmesinde Büyükanıt'a eşinin harcamalarını konu eden bir dosya verdiğini iddia etmiş, Büyükanıt'ın Sağlar'a açtığı dava takipsizlikle sonuçlanmıştı.
Erdoğan daha sonra bu görüşmenin içeriğinin kendisiyle birlikte mezara gideceğini, ancak Büyükanıt konuşursa konuşacağını, ama buna ihtimal vermediğini söyledi. (AS)