Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükada’da “İnsan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” başlıklı toplantı nedeniyle haklarında “Silahlı terör örgütlerine yardım etme” ve “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla dava açılan 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın bugün altıncı duruşması görüldü.
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma bu sabah 9.30’da başladı.
Duruşmaya dava kapsamında tutuksuz yargılanan İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Veli Acu ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç ile avukatları katıldı. Duruşmayı, aralarında yabancı heyetlerin de bulunduğu çok sayıda hak savunucusu izledi.
Duruşmada sanık avukatları dosyanın tamamlandığını ve davanın bitirilmesi gerektiğini savundu ve beraat kararının verilmesi gerektiğini söyledi.
Kılıç’ın avukatı müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını ve yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.
Mahkeme ara kararında Taner Kılıç’ı duruşmalardan vareste tuttu, ancak yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verdi.
Duruşmaya avukatlardan Oya Aydın’ın iddianamenin dayandırıldığı gizli tanık ifadesi hakkındaki yorum damga vurdu:
“Gizli tanık, gizli şeyler konuşulduğunu düşünerek ihbarda bulunmuş soruşturma öyle başlamıştır. Aynı gizli tanık ifadesinde de ‘ben böyle düşündüm’ diyerek söylediklerinin gerçek olmadığını vurgulamıştı. Dava insan hak savunucuları açısından bir zül olmuştur. Sanık konumuna düşürülen hak savunucularına bu devletin bir özür borcu var”.
Tutuksuz sanıklardan Günal Kurşun da “Bu saçma davanın bir an evvel bitirilmesini ve beraatimi talep ediyorum” dedi.
Dava 21 Mart 2019’a bırakıldı.
Duruşma öncesi hak örgütlerinden açıklama
Büyükada Hak Savunucuları duruşması öncesi Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kadın Koalisyonu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Yurttaşlık Derneği 11 hak savunucusunun derhal beraat edilmesi gerektiğine yönelik açıklama yaptı.
“Bir hukuk trajedisi olan bu davanın bugün altıncı duruşması yapılıyor” denilen açıklamada suçlamaları kabul etmediklerini şöyle belirttiler:
“Türkiye’de ve dünyada tanınan hak örgütlerinin yöneticileri ve üyeleri olan hak savunucusu arkadaşlarımız hakkında iddia edilen hiçbir suçlamayı kabul etmiyoruz. Bu iddiaların hiçbir somut dayanağı olmadığı gibi, sözkonusu dava da Türkiye’deki insan hakları hareketine son yıllarda yöneltilen ciddi baskıların göstergelerinden biridir”
Büyükada Hak Savunucuları Davası hakkındaİstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. 18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklandı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Yurttaşlık Derneği) ise savcının itirazı üzerine 23 Temmuz’da tutuklandı. 25 Temmuz'da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı. Hazırlanan iddianameye Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da “şüpheli” olarak eklendi. Cumhuriyet savcısı Can Tuncay’ın hazırladığı iddianamede hak savunucularının üye oldukları iddia edilen örgütler “FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C” olarak sıralandı. TIKLAYIN - Büyükada İddianamesinde Hangi "Deliller" Yer Aldı? Hak savunucuları, 25 Ekim 2017’de ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Günal Kurşun, İlknur Üstün, İdil Eser, Nalan Erkem, Peter Steudtner, Özlem Dalkıran, Ali Garawi ve Veli Acu'nun tahliyesine karar verdi. Ayrıca Özlem Dalkıran ve Veli Acu hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Tutuksuz sanıklar Şeyhmus Özbekli ve Nejat Taştan hakkında 25 Temmuz 2017'de verilen adli kontrol kararı ise kaldırıldı. Mahkeme dosyaya sonradan "şüpheli" olarak eklenen Taner Kılıç hakkında "terörizmin finansmanı ve casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunduğu, İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyanın Büyükada davasıyla birleştirilmesine de karar verdi. TIKLAYIN - Sekiz Hak Savunucusu Hakkında Tahliye Kararı Taner Kılıç hakkında 15 Ağustos 2018 günü tahliye kararı verildi. |
(HK)
* Fotoğraf: İrem Afşin