Cumartesi anneleri/insanları 475. kez Galatasaray Meydanı önünde bir araya gelerek 22 yıl önce kaybedilen Mehmet Soner Gül ve Hüsamettin Yaman’ın akıbeti soruldu.
Hüsamettin Yaman'ın ağabeyi Feyyaz Yaman, anmanın kardeşi Hüsametin’in en sevdiği şarkı olan Grup Yorum'un “Büyü de Çocuk” şarkısıyla başladığını hatırlatarak şöyle konuştu.
"Buradakiler kayıplarını anlatıyor yıllardır. Onlar ölümlerle büyürken, sayısal olarak onlara katılanlarla büyüyorlar, çoğalıyorlar. Roboski'de, Gezi'de, hapiste öldürülenler...
"Hüsamettin 20 yaşındaydı, İstanbul Üniversitesi öğrencisiydi, Soner Cerrahpaşa Tıp öğrencisiydi. Gençtiler, hayatı anlamaları imkansızdı; fakat görüyoruz ki bu toplum gençlere zaten acımasız. Bu iktidarın şiddeti gençlere her zaman acımasız. Bu toplumda inşa edilen her taşın altında emeğin teri olduğu kadar gençlerin, haktan yana savaşanların kanı vardır. Büyü de çocuk büyü aşk olsun sana."
"Ayhan Çarkın söylemesine rağmen..."
Basın açıklamasını cumartesi insanlarından Mukaddes Şamiloğlu okudu.
* 4 Mayıs 1992’de İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Yükseokulu öğrencisi Mehmet Soner Gül ve Cerrahpaşa Üniversitesi öğrencisi Hüsamettin Yaman, Fındıkzade otobüs durağından birlikte gözaltına alındılar.
* Aileleri ve İnsan Hakları Derneği temsilcilerinin uğraşlarına rağmen gözaltına alındıkları kabul edilmedi.
* Gözaltından birkaç ay sonra Feyyaz Yaman Terörle Mücadele Şube Şefi Reşat Altay ile görüşmeye gittiğinde aldığı cevap “Bizim dışımızda başka bir yapı tarafından alınmış olabilir” oldu.
* Gözaltına alınışlarından 19 yıl sonra özel harekatçı Ayhan Çarkın, "Kafalarına ve enselerine birer kurşun sıkmak suretiyle öldürdük. Çerkezköy kırsalına gömdük" itirafında bulundu.
* Bu beyanlarına ardından Yaman ailesi yeniden suç duyurusunda bulundu. Ancak dosya örgütlü suçlar kapsamından çıkarıldı ve devlet memuru suçları bürosuna iade edildi.
* Failleri cezasız bırakacak yasaları çıkaranlar, bunları uygulayanlar ve sessiz kalanlar da bu suçtan sorumludur. Bu iki kişinin ölümden sorumlu herkes yargılanmalı. (NV)