Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Kadın Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) ve Doğu-Güneydoğu İş Kadınları Derneği'nin (DOGÜNKAD) Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Saklı Konak'ta gerçekleştirdiği ortak basın brifinginde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan kadın meclisi tanıtıldı.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, kurumlar adına açıklama yapan Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Seda Berakatoğlu, DTSO'nun 2018 seçimlerinde odanın yönetim kurulu kademelerinde kadınların daha aktif rol almaları konusunda ilk adımın atıldığını hatırlattı: "2018 seçimlerinde toplam yedi kadın üye, odamız meslek komitelerinde yer alarak seçimleri kazanmışlardı. Yine 2018 yılı kayıtlarına göre kadınlara ait yaklaşık bin 700 işletme varken kadınların yönettiği işletme sayısı 300 civarındaydı" dedi.
İlk "Kadın Meclisi"
Berekatoğlu bu süreçte odanın desteğiyle kuruluş bünyesinde ilk 'Kadın Meclisi'nin kurulduğunun altını çizdi: "'DTSO Kadın Meclisi' kadınların yaşamın her alanında aktif rol almalarına önemli katkı sunmuş oldu. Bu süreci TOBB KAGİK ile DOGÜNKAD üyesi kadın girişimcilerimizin özverili çalışmaları ile başardık." dedi.
"Kadın Meclisi'ni kurarken salt bir meclis kurma fikrinden hareket etmedik. Kadınların özel sektörün tüm alanlarında aktif rol almalarını hedefledik ve bunu başardık."
▶ Berakatoğlu, günümüzde odanın "[...]16 farklı meslek grubunun tamamında 2 binden fazla kadın üye yer alırken, farklı sektörlerde faaliyet yürüten 35 kadın üye[nin] oda organlarında aktif rol [aldıklarını]" aktardı.
▶ "16 meslek komitesinden 4'ünün başkanlığı, 6'sının da başkan yardımcılığı görevini kadın üyeler üstlenmişlerdir. Ayrıca odamız meclisinde 5 kadın üye yer almakta, bunlardan biri de yönetim kurulunda aktif görev almış bulunmaktadırlar."
Toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi
Bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine odanın çok önemli katkılar sağladığını savunan Berakatoğlu, "Bu çalışmaların daha ileri seviyelere ulaşması ve yaşamın bütüncüllüğü içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde devam etmesi için çok daha yoğun bir emek ve mesai harcamamız gerektiğinin farkında ve bilincindeyiz. Buradan hareketle, bütün kurum ve kuruluşları odamızın uygulamakta olduğu toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini benimseyerek uygulamaya, girişimci kadınları dayanışma ruhuyla hareket etmeye davet ediyoruz" dedi.
"Birlikte yola çıktık, birlikte başaracağız sözleriyle devam eden Berakatoğlu, "Yarınlarımızı hep birlikte, katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile inşa etmekte karalıyız. Bunu kentimizin bütün paydaşları ile birlikte başaracağımıza hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
DOGÜNKAD Yönetim Kurulu Başkanı Rojda Yılmaz da "Bugün biz bütün kadın girişimciler bir aradayız. Kadın meclisinin kurulmasında bize destek çıkan DTSO'ya teşekkür ediyoruz. Bu süreçte çok katkı da bulundular. Biz kadınlar birlik içerisinde olursak daha güzel çalışmalara imza atarız" dedi.
'Kadın varsa yarın var
TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Başkanı Zülay Koç ise "Burada toplanma sebebimiz çok anlamlı. Kadın girişimcilerinin temsiliyette olması çok anlamlı. Kurulduğumuz gün itibariyle kadınların yönetim kurullarında görünür olmaları için birçok çalışma yürüttük ve yürütmeye devam edeceğiz. Cinsiyet eşitliği eylem planının sonuçlarını Diyarbakır'da daha etkili gördük. Bizle birlikte hareket eden herkese teşekkür ediyoruz. Unutmayalım ki kadın varsa yarında var" dedi.
Arka plan
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Genel Sekreteri Ferdani Gökdere'nin 2022 başında oda kayıtlarına dayanarak yaptığı değerlendirmeye göre "2019'a oranla 2020'de açılan şirket sayısında yüzde 51,5, 2021'de yüzde 71,25 artış gerçekleşti. Cinsiyet temelli değerlendirildiğinde ise, 2019'a oranla 2020'de kadın girişimcilerin sayısında yüzde 96, 2021'de yüzde 51 artış gerçekleşti. Aynı sürede erkek girişimcilerin sayısında 2020'de yüzde 20, 2021'de yüzde 37 artış oldu." DTSO Genel Sekreteri kadın girişimci sayısındaki göreli artışın kısmen dezavantajlı gruplara sağlanan kamu katkısı, kısmen de "mevcutta faaliyet gösteren birçok işletmenin finansal sicil sorunu yaşayan sahiplerinin, yeni bir şirket kurarken eş ya da aile bireyleri üzerinden işletmeyi devam ettirme arayışı"ndan kaynaklandığı görüşünde. Ancak, DTSO Genel Sekreteri, "Diyarbakır Ticaret Odası bünyesinde bulunan Kadın Meclisi'nin ve TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu'nun iş dünyasında yer almak isteyen kadın girişimciler için yürüttüğü faaliyetler[in] de kadın girişimcilerin sayısının artmasına katkı sağladı[ğını]" kaydetti.
(AEK)