Washington, New York'ta başlayan tüm dünyaya yayılan "Wall Street'i İşgal Et" eylemleri sırasında Amerika'da artan polis şiddetinin görüntülerinin sosyal medya aracılığıyla gözler önüne serilmesinden rahatsız oldu.
Amerikan yetkilileri, görüntülerin sosyal paylaşım sitesi YouTube'dan kaldırılması için talepte bulundu. Ancak, YouTube, görüntüleri kaldırmayı reddetti.
YouTube geçtiğimiz hafta yapılan talebe ret gerekçesinin nedenini, "İletişim özgürlüğüne ve dolayısıyla insan haklarına aykırı" olarak açıkladı. Business Insider'ın haberine göre, YouTube'un bağlı olduğu Google'dan yapılan açıklamada, Amerikan hükümetinden polis şiddetini gösteren video görüntüleri kaldırma talebi geldiği belirtilerek, şirketin bu talebe uymayacağı söylendi.
Amerikan yargısının görüntülerin kaldırılması yönünde karar almasına karşın YouTube, bu tür kararların insan hakları evrensel beyannamesiyle ters düştüğünü savundu ve "Karara uymayacağız" dedi.
Söz konusu videolarda polis tarafından şiddete uğrayan gençler "Bütün dünya sizi izliyor" diye bağırıyor. Videoları buradan izleyebilirsiniz.
Amerika da Türkiye gibi Engeller mi?
Türkiye de YouTube'a birçok görüntünün kaldırılması için talepte bulunmuş ve talepler reddedilince, site uzun süre yasaklanmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesiyle ilgili yasakların ilki 6 Mart 2007'de gelmişti. Sebep, Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret içeren bir videonun siteden kaldırılmamasıydı.
Daha sonra benzer sebeplerle birkaç defa siteye erişim engellendi. Son engelleme, 2,5 yıl sürdü. 31 Ekim 2010'da bir telif ajansı Atatürk'e hakaret eden videoların hakkını satın aldı ve siteden kaldırdı. Bunun üzerine savcılığın isteğiyle, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Youtube'a erişim engelini kaldırdı. Fakat kısa bir süre sonra yasak tekrar geldi.
YouTube'a şu an Türkiye'den girilebiliyor. (IC)