Yeni yönetmelik, Kürtçe kurslar için yeni kurum açılmasını da öngörünce, English Fast okulluları sahibi Nazif Ülgen Kürtçe kurs açmıyor; ancak, mevcut kurumlarda etnik dil öğretme yetkisi verilirse, bu işi yapacak.
Ülgen, "yönetmelik hükümlerinin özellikle Kürtçe kurs verecek yerler üzerinde denetimi sıkı tutmayı amaçladığını" düşünüyor, "Kürtçe dışı dil kursları için sadece öğretmen ataması yapılıyor" diyor.
"Kürtçe eğitim söz konusu olunca, yeni bir bina, idari ve hizmetli personel, sekreterya ve öğretmen isteniyor. Mevcut binalar ve kurumlarımızda bu kursu veremeyeceğimiz açıklandı."
Ne 30 bin kişi ölürdü, ne 100 milyar dolar harcanırdı
"Bir takım kişiler bu kanunun uygulanmasını mahsurlu buluyor sanırım. Eğer böyle düşünülmeseydi, bu kanunlar 10 yıl önce çıksa ve uygulansaydı ne 30 bin kişi ölürdü ne de 100 milyar dolar harcanırdı. Bir dilin öğretilmesinden kimsenin rahatsızlık duymasın, korkmasın."
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çıkarılmadan önce yaptığı başvurusuna ret yanıtı alan Ülgen'e göre, yönetmelik bu tür kurslar açmayı engellemek için düzenlendi.
Ana dilde eğitim hakkı, AB'ne uyum paketi içerisinde yer alan ve Ağustos ayında yürürlüğe giren uyum yasalarıyla birlikte serbest oldu.
Henüz AB uyum yasaları çıkmadan hazırlıklarını yapıp müfredatını da hazırlayan Nazif Ülgen, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Ancak, "biraz beklemesi gerektiği" belirtilerek başvurusu resmiyet kazandırılamayan Ülgen'e daha sonra, henüz yasa çıkmadığı için ret yanıtı verildi.
Yönetmelik mevcut kursları kapsamadı
Ülgen, Yasa yürürlüğe girince tekrar başvurduysa da bu kez de yönetmelik engeline takıldı. Çünkü, "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamda Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkındaki Yönetmelik" uyarınca Ülgen'in Kürtçe eğitim için varolan eğitim kurumlarını kullanamayacağı bildirildi.
Oysa, 625 sayılı kanuna göre, özel öğretim kurumlarının kurum açma ve eğitime başlama izinleri hangi alanda olursa olsun bir başka alan için yeniden bina, araç gereç ve personele ihtiyaç duymaksızın kullanabileceklerini düzenliyor.
Konuyla ilgili kanunun etnik dilleri özel öğretim kurumlarının vermesini öngördüğünü belirten Ülgen, söz konusu yönetmelikle mevcut özel öğretim kurumlarının devre dışı bırakıldığını söyledi. (MZ/NM)