Özellikle çocukların beslenmesinde önemli bir yeri olan süte yönelik toplumsal ilgiyi artırmak için 1 Haziran Dünya Süt Günü olarak kutlanırken, Türkiye'de kişi başına süt ve süt ürünleri tüketimi Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yarısı civarında.
AB Veteriner Hekim Platformu, yaptığı yazılı açıklamada "süt ve süt ürünleri en önemli ve kolay ulaşabildiğimiz fonksiyonel gıdalarımızdandır" dedi.
Açıklamaya göre AB'de ortalama tüketim yıllık 331 litreyken Türkiye'de bu rakam 171 litre.
Verimlilik yok
Platform, Tarım Bakanlığı'nın yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle Türkiye'de sütçülüğün zarar gördüğünü söyledi.
Son dönemde hammadde, enerji gibi girdilerde artış yaşanmasına rağmen süt fiyatlarının altı ayda yüzde 20 düştüğünü söyleyen platform, hayvan sayısına göre verilen teşvikle verimliliğin göz ardı edildiğini belirtti.
Platform, Türkiye'nin sığır varlığı bakımından dünyada 10. sırada olduğunu, bununla birlikte inek başı ortalama süt verimi bakımından 72. sırada bulunduğunu da ekledi.
Sokaktan süt zararlı olabilir
Okullarda zaman zaman uygulanan süt dağıtımının yetersiz olduğunu belirten veterinerler, beslenme saatlerinde sütün faydalarının anlatılması gerektiğini belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2000'lerin başında uygulanan "Okul sütü kampanyasını" geçtiğimiz yıllarda yeniden başlatmak istemişti. Fakat Hazine, kampanyanın maaliyetini karşılamayacağını söylemiş ve proje gerçekleşmemişti.
Öte yandan süt ürünlerinin sağlığa uygun şekilde üretilmesi gerekiyor. Aksi halde hayvanlardan insan geçebilen burusella, verem gibi hastalıkların taşınmasında süt de rol oynayabiliyor.
Veterinerler, bunun için sokakta süt satılmasının engellenmesi, sütün iyi kaynatılmadan tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Okulda süt
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2001'de, farklı ülkelerde yapılan kutlamaların birleştirilmesi ve 1 Haziran'ın Dünya Süt Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.
- Çocukların süt tüketmesini sağlamak için eğitimcilere yapılan önerilerden birkaçını aktarıyoruz:
- Çocukların öğlen yemeklerinde ve beslenme saatinde süt içmesini teşvik edin.
- Dünyanın farklı yerlerinde sütün nasıl üretildiğini öğrenin. Çocukların öğrendiklerinden sunumlar hazırlamasını sağlayan. Büyük öğrenciler süt üreticiliği, bunun ekonomideki yeri, ve kalkınmakta olan ülkelerde sütün yetersiz beslenmeyi nasıl önleyebileceğini araştırabilir.
- "Okulda Süt Bizim İçin Neden Yararlı" ve "Dünyada Süt" posterlerini hazırlayın, çocukların başlıkların altını doldurmasını sağlayın.
- Süt bıyığı yarışması düzenleyin.(EÜ/EZÖ)