Görsel: TMMOB Twitter hesabı
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
- Toplumsal cinsiyete duyarlı, eşitliği sağlayan bütçe oluşturulsun.
- Kadın Bakanlığı kurulsun.
- İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin.
- ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylansın.
Dört emek ve meslek örgütünün kadın birimleri, Meclis'te bugün (10 Kasım) görüşülmeye başlanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2022 bütçesine ilişkin taleplerini ve itirazlarını paylaştılar.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kadın Çalışma Grubu ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, yaptıkları ortak açıklamada "AKP'nin 2022 politikalarında da, bütçesinde de kadınlar yoktur" dediler:
"15 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 bütçesini basına sunarken 'sağlıktan eğitime, güvenlikten ulaştırmaya, sanayiden ekonomiye, kadının güçlendirilmesinden sosyal yardımlara kadar her alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde somut ve dinamik politikaları, bütçe temelinde birer birer uygulamaya geçirmeye devam edeceklerini' bildirdi. Ancak gördük ki bütçede kadınlar için hiçbir şey yok."
Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe değil
Kadınlar, 2022 bütçesinin toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe olmadığına dikkat çektiler:
- Bütçeye bakıldığında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçesinin daha önceki yıllarda (2018'den önce) olduğu gibi genel bütçenin yüzde 3,7'sini oluşturduğu görülmektedir.
- Bakanlığa ayrılan bütçenin yüzde 85,37'si cari transferler olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yardımları ile 2022 sayılı Kanun çerçevesinde yaşlı aylıklarını içermektedir, yüzde 10,1'lik bölümü personel giderleri, kalan yüzde 5'lik bölüm ise sermaye transferi ve giderleri olarak tanımlanmıştır.
- Bütçe kalemlerine bakıldığında bütçeden yalnızca Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü personelinin giderleri için pay ayrıldığı ortaya çıkmaktadır.
Derhal geri çekilmeli
Bütçenin derhal geri çekilmesini ve eşitlikçi bir bütçe hazırlanmasını talep eden kadınlar, "Pandemi ile birlikte kadına yönelik şiddetin arttığı, kadın yoksulluğunun derinleştiği bir süreçte toplumsal cinsiyet eşitliğini hedeflemeyen bu bütçe kabul edilemez" dediler. (KÖ)