Bütçe görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda yarın başlıyor. Görüşmeler Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunuş konuşmasıyla açılacak. İlk gün konuşmalarında partiler bütçe hakkındaki görüşlerini açıklayacak.
Önerge yağmuru
Ancak bütçe görüşmeleri üzerine tartışmalar daha önce başlamıştı.
CHP geçtiğimiz günlerde Meclis’te yaptığı basın toplantısında bütçe görüşmeleri sırasında bütçe aktarımı ile ilgili 1800 önerge vereceklerini açıklamıştı.
O toplantıda bütçe görüşmeleri sırasında her bir bütçeye yedi tane önerge verme haklarının bulunduğunu hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, 500'er kelimeden oluşan her önergenin bütçe sırasında okunacağını söyledi.
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de yaptığı bir açıklamada ise bütçe görüşmeleri sırasında teamüllere göre önerge verilmediğini, konuşma sürelerinin gruplar tarafından birlikte belirlendiğini, yoklama istenmediğini söyleyerek bu durumu eleştirmişti.
"Bütçe sürecini olumsuz etkileyecek, zorlaştıracak ve teamüllerin dışında bir uygulama söz konusu olursa, elbette biz de tedbirlerimizi alacağız. Görüşmeler başladıktan sonra kaybolan süreleri telafi amaçlı olarak adım atabiliriz.
“Onlar teamüllere aykırı olmasına rağmen, içtüzüğün verdiği imkanları, hakları kullanırlarsa, biz de içtüzüğün bize sağladığı uygulamaları hayata geçirebiliriz.”
Sayıştay raporları
23 Ekim’deki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sayıştay’ın denetim raporları üzerine tartışma yaşanmıştı.
Komisyonun CHP’li üyeleri Sayıştay’ın istediği bilgi ve belgelerin ilgili kurumlar tarafından verilmediğini, bu bilgi ve belgeye ulaşılamadığı için Sayıştay’ın inceleme yapamadığını, bunun raporlara da yansıdığını belirterek hükümetin hesap vermekten çekindiğini savundu.
Maliye Bakanı Şimşek de bu eleştiri üzerine Sayıştay’dan hiçbir bilgi ve belge saklamadıklarını, devlet kurumlarına ait 25 milyon adet muhasebe kaydının Sayıştay’a verildiğini söyleyerek Sayıştay’ın dile getirdiği eksikliklerin çalışmalara başlandığını söyledi.
CHP ise hazırladığı muhalefet şerhinde Sayıştay raporlarının sorunlu olduğu tespitine yer verdi ve sorunun çözümü yönünde adım atmayan Maliye Bakanlığı ve Sayıştay’ın kusurlu olduğunu bildirdi.
MHP de denetim raporlarının kağıt üzerinde kaldığını ifade etti. BDP ise Sayıştay’ın son derece sınırlı bir denetim yapabildiğine dikkat çekti.
Kürdistan ifadesi
Bir diğer tartışma da geçtiğimiz haftasonu tasarı kitabında yer alan “Türkiye Kürdistanı” ifadesi üzerine çıkmıştı.
TBMM Başkanlığı 2014 Bütçe Tasarısı’nı BDP’li komisyon üyelerinin bölgeyi Kürdistan olarak tanımladığı muhalefet şerhiyle birlikte bastırıp dağıttı.
Komisyonun BDP’li üyeleri Hasip Kaplan ve Adil Zozani’nin imzasıyla yer alan muhalefet şerhinde “Kürdistan’da eşitsiz gelişim ve ekonomik sömürü” başlıklı bir bölüme de yer verildi.
Basına yansıyan şekliyle muhalefet şerhi özetle şöyleydi.
“10 bin Kürt, siyasi tutsak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve barış görüşmelerinin tekrar başlaması talebiyle açlık grevine girince Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yanında halk isyanları başlamıştı. Bahar ve direniş bayramı Newroz’da Diyarbakır/Amed’de 2 milyona yakın kişinin katıldığı mitingde BDP milletvekilleri Öcalan’ın bahar mesajını okudu. Süreç yasal bir zemine oturtulurken PKK gerillaları da Türkiye Kürdistanı’nın sınırlarının dışına çekilecekti. İşte Gezi Parkı direnişi böyle bir bağlamda büyük bir enerji ve öfke ile patlak verdi. Kanıksanmış mevzisini, yani Kürdistan’ı aşarak Taksim ve çevresinde doğallaşan polis şiddeti ve devlet terörü meselesi vardı.”
MHP de muhalefet şerhinde defalarca Kürdistan kelimesi kullanıldığını belirterek buna tepki gösterdi.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu bu nedenle tasarı kitabını TBMM Başkanlığı'na iade edeceklerini söyledi.
BDP'nin muhalefet şerhinde "Kürdistan", "Türkiye Kürdistanı", "Dersim" ve "Rojava" gibi ifadeler yer aldığını anımsatarak, bu ifadelerin anayasaya ve İller Kanunu'na aykırı olduğunu ifade etti.
İlk gün liderler
Yarın Meclis’teki görüşmeler sırasında ilk gün yapılacak konuşmalarda CHP adına Kemal Kılıçdaroğlu, MHP adına Devlet Bahçeli konuşurken BDP adına Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iktidar partisi adına ise Lütfi Elvan ve Nihat Zeybekci kürsüye gelecek.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan muhalefetin eleştirilerine yanıt verecek.
Genel Kurul'da çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bütçeleri ele alınacak.
12 Aralık Perşembe günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçeleri üzerine tartışılacak.
13 Aralık Cuma günü Avrupa Birliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülecek.
14 Aralık Cumartesi de İçişleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, 15 Aralık Pazar da Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının bütçeleri üzerinde görüşülecek. (YY)