Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nun 2012 yılı bütçeleri görüşmeleri devam ederken, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme'nin (Gender Budgeting- TCDB) gündeme gelip gelmediğini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan bianet'e anlattı.
Aydoğan 40 kişilik Plan ve Bütçe Komisyonu'nun tek kadın üyesi olarak, "TCDB hazırlama niyetinde olan bir hükümetin önce kadına yönelik bakışta bir algı değişikliği yaşaması gerekir. Bu algının değişmediğini Plan Bütçe Komisyonu'nun yapısından görebilirsiniz" diyor.
"Bu bütçe daha çok bir savaş bütçesi gibi hazırlanmış. Ne kadar helikopter ve toplumsal müdahale aracı alınacağı, daha fazla verginin nasıl toplanacağı planlanıyor. Ama toplanan vergilerden toplumu oluşturan bireylerin nasıl faydalanacağına yönelik bir belirleme yok."
Karar mekanizmalarında da bütçede de kadın yok
Aydoğan, bütçe komisyonunun yanısıra, görüşme yapılan heyetlerin arasında da kadın temsilinin çok az olduğunu vurguluyor. "Maliye Bakanlığı kadın çalışanların sayısının yüksek olduğu bir kurum. Bu kadar kadının çalıştığı bir yerde yönetim ve karar mekanizmalarında tek bir kadının yer almadığı Maliye Bakanlığı'nın TCDB bütçe hazırlama konusunda ne kadar samimi bir yaklaşımı olabilir ki?
"Bunları söylediğimde Maliye Bakanı 'siz varsınız ya, siz yetersiniz bize' dedi. Maliye Bakanı'nın bile böyle düşündüğü bir siyasal iktidarda TCDB hazırlanmasını beklemek bir yanılgı olur."
"Eşitlik Komisyonunun çalışması gerekir"
Aydoğan, TCDB çalışmalarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun yapması gerektiğini belirtiyor.
"İyileştirme yönünde bir tablonun açığa çıkabilmesi için, ismi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği değil, Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu olması gereken komisyonun kadına yönelik araştırmalar yaptırması, bundan çıkan sonuçları da Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunması gerekiyor.
"Bu konuda en iyi hazırlığı yapması gereken ise kabinenin tek kadın bakanı Fatma Şahin. Ancak Şahin'in bakanlığının adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Kadını birey olarak görmeyen, aileye mahkum eden bir anlayış da TCDB çalışmalarının önünde bir engel oluşturuyor."
"Cinsiyet kotası uygulanmalı"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın görüşmelerde kadınlara yönelik cinsiyet kotası uygulamasına ilişkin bir talepte bulunmadığına dikkat çeken Aydoğan, "Şahin'in yaptığı sunumda da kadının sorunlarının sosyal politikalara bağlayan bir tutum var ama bu sadece sosyal politikalarla çözülecek bir sorun değildir" diyor.
Aydoğan, Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı bütçenin ne kadarını toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik kullanılacağının açık bir şekilde ifade edilmesi, kadının ekonomik olarak görünürlük kazanması için istihdamda öncelik sağlanması gerektiğini, ancak bütçede bu konuda teşviklerin yer almadığını söylüyor.
"Önce kadına bakışın değişmesi gerekir. Pratikte bunun yansımaları olacaktır. Bu da kadınlara yönetim ve karar mekanizmalarında yer vermekten geçiyor. Kadın istihdamını arttırmak için kota uygulamarını gerçeğe dönüştürmek gerekiyor. Bütçede şekilsel birkaç şey olsa da bu meseleye çözüm getirecek bir durum yok." (ÇT)