Görsel: https://vicdaniret.org/
Demokrasi İçin Birlik'çe (DİB) düzenlenen Savaşa Karşı Hayat Konferansı'nda Dr. Mert Büyükkarabacak'ın "Savaş Değil Hayat, Mermi Değil Ekmek" başlıklı sunumunda satır başlarını paylaşıyoruz.
Pazar günü yapılan konferansta Dr. Büyükkarabacak'ın sunumunun kapsadığı başlıklardaan bazıları: Militarizm ve Rosa Luxemburg, Savaşlar ve Burjuvazinin Oluşumu, 2023 Bütçesi ve Savaş Makinasının Finansmanı, 2022-2023 Yılı Bütçe Kalemleri Karşılaştırması, Savaşa Sosyal Yardımların Kaç Katı Bütçe, Askeri Harcamalar Yeniden Yükseliyor, Küresel Savunma Harcamaları ve Türkiye, Askeri Sınai Kompleks Büyüyor, En büyük Silah İhracatçısı Ülkeler.
TIKLAYIN: Savaşa Karşı Hayat Konferansı | Barışın sesini tüm topluma yaymalıyız
Militarizm ve Rosa Luxemburg
• Rosa Luxemburg (1915) Sermaye Birikimi "Saf ekonomik bakış açısıyla militarizm, artık değer üretiminin en eşsiz yöntemidir, kendi içinde bir sermaye birikimi alanıdır."
Toplumun tümü açısından dev üretici güçlerin bütünüyle anlamsız bir israfı, işçi sınıfı içinse kendisini toplumsal açıdan köleleştirmeyi amaçlayan bir yaşam standardı düşürme saldırısı olarak görülen militarizm, sermaye açısından en çekici, en yeri doldurulamaz yatırım alanıdır, politik ve toplumsal olarak sınıf iktidarlarının en dolaysız desteğidir." (1899)
Joan Robinson (1951) «Askeri harcamalar diğer üretken kapasiteyi artırarak daha büyük sorunlara yol açan yatırım türlerinden farklı olarak artık değerin yatırılması için kârlı bir alan sunar.»
Savaşlar ve burjuvazinin oluşumu
Savaşın sermaye yapıcılığının izini Türkiye siyasi tarihinde sürmek fazlasıyla mümkün. Türkiye burjuvazisinin iktidara yürüyüşünün şifresi olan İttihat ve Terakki'nin "Milli İktisat" politikası "savaş ekonomisinin kendi hukuksal yapısını oluşturması, kamu yararına gayrimüslim mallarına el koymanın savaş hukukunun bir parçası haline gelmesi" sayesinde hayata geçirilebilmiştir. 1908'de anonim şirketlerde Türk sermayesi sadece yüzde 3 iken savaş sonunda yüzde 38'e çıkmıştır. Her savaş momenti, “milli burjuvazinin" birikim sıçraması ile denk gelir.
«Heyet-Mahsusa-i Ticariyye 2023 bütçe taslağına göre yaklaşık 3.2 triyon lira vergi toplanması bekleniyor. Bunun yaklaşık 1/3'ü faiz ödemeleri ve kur korumalı mevduat (KKM) hesabı ödemeleri — 565 milyar faiz, 500 milyar KKM- için harcanacak. Kısacası yoksul halkın kanından iliğinden çekilip alınan, ekmeğinden kesilen vergilerin her üç lirasından biri doğrudan finansal sermayeye peşkeş çekilecek. Askeri harcamaların buradaki payıysa -ilgili tüm harcamalar ve fonlar "savunma ve güvenlik bütçesi" adı altında toparlanırsa- 469 milyar lira. Milli gelirin (yaklaşık 18 triyon lira) dörtte biri büyüklüğünde (4,5 triyon lira) olması beklenen 2023 bütçe harcamalarının yaklaşık yüzde 10’u savaş harcamaları için ayrılmış durumda. Bu büyüklük Türkiye'nin büyük bir savaş makinesi beslediğini açıkça ortaya koyuyor. Türkiye Tablo: 2022-2023 Yılı Bütçe Kalemleri Karşılaştırması Savunma ve Güvenlik Harcamaları Tüm sosyal yardımların neredeyse iki katı büyüklüğünde bir harcamadan bahsediyoruz. Bu kaynakların toplum yararına kullanılması mümkün, hele de pahalılık ve yoksulluğun toplumun geniş kesimlerinin hayatını cehenneme çevirdiği koşullarda bu çok daha fazla böyle. 469 milyar lirayla 24 derslikli 1800 okul, 1000 yatak kapasiteli 180 okul yapabilmek mümkün. 750 bin aileye asgari ücret seviyesinde temel gelir sağlanabilir. Savaş karşıtlığı, halkın ekmeğini de örgütlülüğünü de gücünü de büyütür. Demokrasi de ancak halkın devlet ve sermaye karşısında gerçek bir örgütlü güç haline gelebilmesiyle mümkündür. (APK)2023 Bütçesi ve savaş makinasının finansmanı
2022 Yılı (TL) 2023 yılı (TL) Fark (%) Vergi Gelirleri 1 Trilyon 470 Milyar 3 Trilyon 200 Milyar %225 Faiz Ödemeleri 330 Milyar 565 Milyar %72 240 Milyar 470 Milyar %98 Mal ve Hizmet Harcamaları 214.8 Milyar 319 Milyar %49 Bütçe Açığı 278 Milyar 660 Milya %137 Cari Transfer 1 Trilyon 78 Milyar 1 Trilyon 682 Milyar %56 Savaşa sosyal yardımların iki katı bütçe
Askeri Sınai Kompleks büyüyor
En büyük silah ihracatçısı ülkeler
Sonuç: Savaş değil hayat, mermi değil ekmek