"Televizyonu aldım, televizyona iki tane emekli, general koydum, Genelkurmay'a haber gönderdim, bu kanal sizin emrinizdedir, diye; ne arayan var ne soran..."
Ergenekon davası sanıklarından, Business Channel'in ortağı Hayrettin Ertekin, iddianamede yer alan görüşme kayıtlarından birine göre Temmuz 2007'de aldıkları kanalla ilgili bunları söylüyor.
Geçen cuma günü mahkemenin kabul ettiği iddianamede birçok gazeteci ve medya kuruluşu hakkında iddialar var. Ertekin hakkındaki suçlamalar ve savcının bu iddialarla ilgili sunduğu kanıtlar da, medyanın doğrudan kullanılmasına dair bilgiler içeriyor.
Örneğin, Ertekin'in bir başka kayıtta da "psikolojik harekat" yapmak için Sabah-ATV ihalesine girmeyi düşündüklerini ama bunun gerçekleşemediğini anlatıyor. Ertekin'in bürosunda bulunan "TRT'de Gayrı Milli-Bölücü Faaliyetler" başlıklı bir belgede bir dizi sanatçı, gazeteci ve yöneticinin etnik kökenleri de vurgulanarak nasıl PKK'ye yardım ettikleri anlatılıyor.
Business Channel'la ilgili iddialara benzer bir iddia da yakın geçmişte satılan Kanaltürk ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında ortaya atılmıştı. Haberlere göre, parti, maddi destek karşılığında kanal yönetiminde temsilcisi olmasını, programlara parti yetkililerinin çıkarılmasını şart koşmuştu.
"Bilişim doktoru", kuyumcu, iş insanı
Ertekin 1960'ta Kayseri, Develi'de doğdu. Vefa Lisesinin ardından İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1987'de Azerbaycan'a giderek Bakü İlimler Akademisi'nde bilişim üzerine doktora yaptı.
1980'lerden bu yana kuyumculuk yapıyor; "Semra Özal'ın kuyumcusu" diye tanınıyor. Bulgaristan'da faaliyet gösteren Enternet Grup şirketinin iki ortağından biri; diğer ortak ise İlyas Kocaaslan. Telekomünikasyon ürünleri üreten şirket savunma sanayinde de çalışıyor. Şirket kara ve deniz mayınları, iletişimi engelleyen jammer cihazları, radarlar satıyor.
Ertekin ayrıca Business TV kanalının da yüzde 20 ortağı. Kanalın yöneticisi ve büyük ortağı Semih Sadi hakkında inetnet üzerindeki bahis siteleriyle ilgili dolandırıcılık suçlamaları yapılmıştı.
Ertekin ifadesinde Çin'deki elektronik ithalatı yapan Balestra ve Tayland'daki İshak Silver şirketlerine de ortak olduğunu söyledi.
Kürtçe altyazılı film
Ertekin, iddianamede gazeteci Can Ataklı'nın Business TV'deki işine son verilmesiyle ilgili hikayeyi de anlatıyor. Kasım 2007'de kanal Kürtçe altyazılı bir film yayınlıyor. Bunun üzerine Tümgeneral Yalçın Özçer, Ertekin'i arayarak uyarıyor; Ertekin'de filmin yayınını durdurtuyor; ertesi gün de Ataklı'nın işine son veriyor.
Davanın zanlılarından bir diğeri, Vedat Yenerer'i Ataklı'nın yerine televizyona almayı düşünüyorlar fakat daha sonra vazgeçiyorlar. Onun yerine Hakan Aygün geliyor. Ertekin, Ataklı'ya 25 bin, Aygün'e 15 bin dolar maaş verdiğini ama çalışmalarından memnun olmadığını anlatıyor.
Kamuyla ilişkiler
Kanalın yönetim kurulunda bulunan iki emekli asker Yalçın Özçer ve Rıza Küçükoğlu.
12 Eylül döneminde basın sorumlusu olarak çalışan, daha sonra cumhurbaşkanlığı sözcülüğü, TGRT'de ve RTÜK'te yöneticilik yapan Ali Baransel de yönetim kurulu üyelerinden.
İddianamedeki ifadelerden ve telefon kayıtlarından Ertekin'in aralarında emekli general Kürşat Atılgan, emekli general Kaya Varol, Albay Zafer Cengiz, Korgeneral Ethem Erdağ'ın olduğu askerler; Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet görevlileriyle ilişkisi olduğu anlaşılıyor.
Ehliyetini kaptıran, oğlunun askerliğini ayarlamak, GATA'nın yemek ihalesini almak isteyen onu arıyor.
"Kıvrıkoğlu olacaktı ki..."
Bir telefon kaydına göre, Ertekin varolan ordu görevlilerinden, Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'dan memnun değil, onları "NATO değil Büyük Ortadoğu Projesi komutanı" olmakla eleştiriyor.
Eski Genelkurmay başkanlarından Hüseyin Kıvrıkoğlu'nuysa iyi örnek olarak anıyor.(EÜ/EZÖ)