ABD Başkanı George W. Bush, ABD birliklerinin "Irak'taki durum iyileşince aşamalı olarak çekileceğini" söyledi.
Irak'ın başkenti Bağdat'ın barısındaki El Anbar eyaletine gerçekleştirdiği sürpriz bir ziyarette, ABD hava üssünde konuşan Bush, "Bu kararlar askeri kumandanların serinkanlı değerlendirmelerine dayanarak alınacaktır, medya anketlerine tepki veren Washington politikacılarına değil" dedi.
"Başka bir deyişle, Irak'tan çekilmeye başlamamız, güçlü ve başarılı bir konumla olacaktır; korku ve başarısızlık konumuyla değil."
ABD ordusunun önde gelen isimleriyle, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yle görüşmesinden sonra askerlere konuşma yapan Bush, ülkedeki üst düzey yetkililerin kendisine, başarıların sürmesi halinde mevcut güvenlik düzeyinin daha az askerle sağlanabileceği yönünde tavsiyede bulunduklarını söyledi.
Irak'taki ABD güçlerinin komutanı General David Petraeus ve ABD'nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker gelecek hafta Irak'taki siyasi ve askeri durumla ilgili Kongre üyelerine bilgi verecek.
Geri çekilme Britanya basınının manşetlerinde
Britanya gazeteleri ordunun Basra'daki son üslerinden çekilmelerini manşete taşıdı.
Guardian gazetesi, manşetinde, "Bazılarına göre bir devir teslim, çoğuna göreyse geri çekilme" diyor. Gazete, başyazılarından birini de bu konuya ayırıyor:
"Britanya askerlerinin dört yıl önce Saddam Hüseyin'in diktatörlüğünden kurtardıkları kent bugüne oranla daha liberal, kozmopolit ve zengindi. Dün ayrıldıkları kent ise üç Şii grubu ve milislerinin savaş alanı... "
Guardian'da yazan Martin Bell de, İngiliz askerlerin Basra'dan çekilmelerinin ardından Irak'ta yaşananlarla ilgili kapsamlı bir soruşturma açılması gerektiğini dile getiriyor yazısında...
"Artık olanları inkar etmekten vazgeçmeliyiz. Eğer bir halk ya da bir hükümet utanç verici ile yüz kızartıcı arasında bir düzeyde yanlış yapmaktan suçluysa, o zaman kendilerinin yaptıklarının birer kurbanı haline geldiklerini deneyimlerimizden biliyoruz. Bizim de kendimizle yüzleşmemiz gerek. Irak Savaşı hakkında bir soruşturma açmalıyız."
Aynı haber, Independent gazetesinin de manşetinde... Gazete, askerlerin Basra'yı bırakıp kaçtığı görüşünde.
Times gazetesi de başyazılarından birinde aynı konuyu işliyor:
"Aşamalı bir geri çekilme başlayacak. Ancak bunun zamanlaması Iraklıların ihtiyaçları, Başbakan Gordon Brown'un komutanların tavsiyeleri doğrultusundaki değerlendirmeleri ve Irak'ın güneyindeki mevcut durum ışığında tayin edilmelidir. İyimserler, başarılı yeni bir demokrasinin de oluşmasını umuyordu. Bu umutlar söndü ve şimdi Saddam Hüseyin'in devrilmesi yaşanan karışıklığa bir gerekçe olarak değil, bir teselli olarak görülüyor. Bunun, daha ötesinde bir anlamı olup olmadığına tarih karar verecek." (TK)
* Bu haberi, Amerika'nın Sesi ve BBC haberlerinden derledik.