Yıldırım, "Biz geçen yıl bir kampanya yürütmüştük. 'Sığınakları da istiyoruz, sığınaksız özgür günleri' başlığıyla düzenlediğimiz kampanya. Bu kampanya sırasında kent merkezinde kurduğumuz sembolik çadır da, imza kampanyası yürüttük. Bursa'da sığınak uzun zamandır kadınların en büyük ihtiyacıydı ve sonunda sığınağımıza kavuşuyoruz" dedi.
Konuyla ilgili Bursa Günyüzü Kadın Kooperatifi'nden Ayla Yıldırım'la görüştük.
Ayla hanım, sığınak kampanyanız sonuç verdi galiba?
Evet. Geçen yıl kış ayında, kar altında, çadır içinde, sığınakları istiyoruz, sığınaksız günleri de diyerek bir kampanya başlatmış ve Bursa Orhangazi Belediyesi'nden sözler almıştık. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız görüşmeler sonuçlandı ve sığınak isteğimizde olumlu gelişme kaydettik.
Orhangazi belediyesine nasıl bir öneri sundunuz?
Biz bu kampanyası Yerelgündem 21 ile ortaklaşa yürüttük. Orhangazi belediyesinin elindeki binalardan bir kaçının sığınak olarak değerlendirilmesini istedik. Orhangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, isteğimizi olumlu karşıladı ve belediyeye ait bir iki binayı gördük. Şimdi neler yapılacağını konuşuyoruz.
Sığınağın işletilmesiyle ilgili mi?
Evet. Orhangazi Belediyesi, sığınağın işletilmesini Günyüzü Kadın Kooperatifine bırakacak. Biz de bir protokol hazırladık ve Bursa'da kadınlara yönelik çalışmaları olan baro ve tabipler odasındaki kadın arkadaşlardan destek almayı önerdik. Ayrıca İstanbul'daki kadın kuruluşlarından, sığınakların işletimiyle ilgili bilgi alış verişinde bulunmayı istedik.
Bursa'da, sığınağa gereksinim duyan kadın çok var mı?
Her yerde olduğu kadar ve büyük talep var. Bursa, Türkiye'nin gerçekliğinden ayrı tutulamaz. Bursa'da SHÇEK'e ait bir kadın sığınma evi var ama yeterli değil. SHÇEK'ten çok şikayet geliyor. Güzellik uzmanı var ama, bir psikiyatr yok. Kadınlar üç aylık sürelerle burada kalabiliyor ve sonra kapı önüne konuyorlar. Bu bilgileri SHÇEK'te kalıp bize başvuran kadınlardan ediniyoruz.
Kadınların sığınak için başvurma nedenleri neler?
Yoğun ve ağırlıklı olarak aile içi şiddet nedeniyle kadınların sığınak isteği doğuyor. İkinci neden de ekonomik nedenle parçalanmış aileler. Bu nedenle Yerelgündem 21 ve diğer kadınla ilgili STK'lerle ortak çalışma, gündem yürütüyoruz. Bu konudaki çalışmalar, Yerelgündem 21'in genel sekreteri Rıfat Bakan'ın koordinasyonunda yürütülüyor. Projemiz bir ay içinde netleşecek.
Sığınağınızı kaç kişilik olarak planlıyorsunuz?
Orhangazi belediyesine sunduğumuz proje en az 100 kişilik. Belediyenin gerekli adımları başlatması için bir süredir bekliyorduk. Bu süre içerisinde sürekli takip etmeye çalıştık. Belediye ile yaptığımız ortak toplantı ile sığınağın kurulması için adım atılması kararlaştırıldı.
Projeniz neleri kapsıyor?
Kadın sığınağı için bir bina, bir de şehir merkezinde danışma merkezi olarak kullanacağımız iki bina. Belediye bu binaları bize tahsis edecek. Bizim de sığınakla ilgili bilgilere ihtiyacımız var. Sığınağın nasıl olması gerektiğine dair (binaların dizaynından, işletilmesine kadar) bilgiye ihtiyacımız var. Bu konuda destek bekliyoruz. (AD)