Sokakta en fazla varlık gösterenlerse Saadet Partisi (SP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP).
En sistemli çalışmayı ise MHP yürütüyor.
Avcı halkın ciddi anlamda AKP ile CHP arasında bölündüğünü, MHP'ninse Bursa'da önemli ölçüde taban kazanarak CHP kadar iddialı hale geldiğini belirtti.
"En fazla sıkıntı çekenlerse bağımsız adaylara oy vermeyecek olan sol görüşlü seçmenler. CHP'yi kendilerine bir adres olarak görmeyen ama bağımsızlara da yanaşmayan sol seçmen arada kalmış durumda."
"CHP-MHP ittifakı hissediliyor"
Halktan arasında sıklıkla "ne kurtçuyuz, ne Kürtçü" gibi sloganlar duyduğunu söyleyen Avcı bir yandan da ülke genelinde kabaran milliyetçiliğin kentte taban bulduğunu ve CHP-MHP ittifakının Bursa'da gözlenebildiğini dile getirdi.
CHP'li kadın aktivistlerin aktif bir şekilde çalıştığını söyleyen Avcı, CHP'lilerin "Eğer sola yakınsanız CHP'ye, sağa yakınsanız MHP'ye oy verin" diye propaganda yaptığını aktardı.
Avcı'nın izlenimlerine göre gençlerden de geniş desek bulan MHP en sistemli çalışan parti, öte yandan cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde "AKP'nin mağdur olduğunu" düşünen geniş bir kesimin oyları da AKP'ye kaymış durumda.
SP'nin kentte geniş ve geleneksel bir tabanı bulunduğunu söyleyen Avcı "partinin iktidar ortağı olacakmış edasıyla çalıştığının" da altını çizdi.
Gazeteci, en önemli sorunun işsizlik olduğunu fakat "tüm sıkıntılarına rağmen halkın kendi mağduriyetinden çok siyasetçilerin mağduriyeti üzerinden oy kullanacağını" belirtti.
"AKP'nin vekil sayısı azalacak"
Rüstem Avcı'nın tahminlerine göre Bursa'dan AKP ve CHP beşer, barajı geçtikleri halde MHP dört ve Demokrat Parti (DP) de iki milletvekili çıkaracak.
2002 genel seçimlerinde ise Bursa'da AKP yüzde 41 oy oranıyla 12; CHP de yüzde 15,25 oy oranıyla dört milletvekili çıkartmıştı.(NK/EÜ)