30 Mart Yerel Seçimler’i öncesinde Bursa Romanlar Derneği Başkanı Efkan Özçimen ile Bursa’da Romanların kent yönetiminde temsillerini ve beklentilerini konuştuk.
Romanların en büyük sorununun hala ayrımcılık olduğunu söyleyen Özçimen sosyal dönüşüm yaşanmadan kentsel dönüşüm gerçekleştiğinde bu ayrımcılığın pekiştiğini söylüyor.
"Sosyal dönüşüm olmadan kentsel dönüşüm olmaz"
Kamerberler- Kentsel dönüşüm öncesi, Haluk Cömertel
“Sadece Bursa’da değil, tüm Türkiye’de Romanların karşılaştığı en büyük sorun ayrımcılık. Ayrımcılığın olduğu yerde de gettolaşma kaçınılmaz oluyor. Bu ayrımcılık sebebiyle bazı ev sahipleri de Romanlara ev vermeye yanaşmıyor, Roman mahalleleri oluşuyor.
“Bursa’da ilk kentsel dönüşüm Romanların tarihi mahallesi Kamberler’de oldu. Sulukule’den farklı olarak Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanı Romanları ikna ederek işe başladı. Kamberler’de en büyük sıkıntı o zaman kent yönetiminin muhatap alacağı bir dernek yoktu.”
Kamberler - Kentsel dönüşüm sonrası
Özçimen “Sosyal dönüşüm yaşanmadan kentsel dönüşüm olmaz” diyerek apartman yaşamına alışkın olmayan Romanların buralara taşınması sonucunda hem Romanların hem de diğer sakinlerin sorun yaşadığını söylüyor.
“Sosyal dönüşüm şart. Biz de toplumun kaynaşmasını istiyoruz, buna destek veriyoruz. Ama üç yüz yıldır ailesinin yaşadığını bir mahalleden başka bir ortama sokulan Romanlar sudan çıkmış balığa dönüyor, gittiği yere alışamıyor, ayrımcılığa maruz kalıyor. Romanlar apartman kültürüne uyum sağlamakta da zorluk çekiyor. Bu durumda apartmandakiler de Romanlar da rahatsız oluyor. Bu sosyal uyumsuzluk meselesi sadece Romanlar için değil, pek çok kesim için geçerli. Bu yüzden toplum açısından ilk gereken şey sosyal dönüşüm.”
"Örgütlenince muhatap alındık"
Özçimen örgütlendiklerinden beri kent yönetimine katılımlarının arttığını, bu bağlamda belediyelerle ortak projeler ürettiklerini anlatıyor.
“Bursa’da yüz bin Roman’ı temsil eden bir derneğiz. Daha önemlisi Romanlar da derneğimizi benimsedi. Bu böyle olunca belediyeler de fikirlerimizi alıyor. Çünkü onlar da geçmişte yaşanmış hatalar sebebiyle artık muhatap arıyor.
Çalgıcı Mektebi
“Belediyelerle ortak projeler üretiyoruz. Örneğin Yıldırım Kaymakamlığı, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği ile ortak bir proje yürüterek Müzik Akademisi kurduk. 12 Roman müzisyen bu proje kapsamında istihdam edildi, engelli ve dezavantajlı çocuklara müzik eğitimi veriyorlar. Önümüzdeki dönemde de okullarımızda ‘Okulda Şenlik Var’ projesi başlatacağız. Bu projede de elliden fazla Roman arkadaşımız okullarda çocuklara enstrüman eğitimi verecek. Bu projelerle hem biz topluma fayda sağlıyoruz, hem de verim alıyoruz.”
"Roman milletvekili istiyoruz"
Romanların önümüzdeki seçimlerden en büyük beklentilerinin siyasette daha fazla temsil olduğunu söyleyen Özçimen “Romanlar siyasetin içine dahil edilmeli, sadece Romanları ilgilendiren değil Türkiye’yi ilgilendiren konuları tartışmalı” diyor.
Bu seçimler için Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ne adaylık için başvurduklarını ama kabul edilmediklerini söyleyen Özçimen “Avrupa’da Roman bakanlar var ama burada siyasetin içine kabule dilmiyoruz” diyor.
30 Mart 2014 Yerel Seçimleri kapsamında medyaya yansıyan adaylar arasında tek Roman sadece Kırklareli Bağımsız Babaeski Belediye Başkan Adayı İbrahim Zünbül. Özçimen yerel seçimleri kaçırdıklarını belirterek “Bir sonraki genel seçimde mutlaka bir Çingene milletvekili olmalı” diyor. (EA)