Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) Bursa Kültürpark’taki 32 yıllık idari ve sosyal binasının yıkılacağını tebliğ etti.
Tesisin boşaltılması için ÇGD’ye bir tebligat gönderen Bursa Büyükşehir Belediyesi, kuruma 2 Aralık’a kadar süre tanıdı.
Yıkımın gerekçesi olaraksa, bölgenin 2. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kalmasını gösterdi. Belediyenin Kültürpark içinde yeni bir inşaatlar yapılmasına izin verdiğini ve mevcut diğer binaların yıkılmadığını belirten ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz duruma tepki gösterdi.
Deniz “ÇGD Bursa Şubesi olarak 2 Aralık’ta kutlayacağımız 32. yaşımızı, Kültürpark’taki adresimizin yerle bir olacağı haberiyle karşılıyoruz” dedi.
"Yıkım sadece ÇGD'ye"
AKP’li Alinur Aktaş’ın Büyükşehir Belediyesini ‘sınırsız bir keyfiyetle’ yönettiğini belirten Deniz şöyle konuştu:
"Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı’nın bize gönderilen tebligatta, tesisin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda ‘Kültür ve Rekreasyon Alanı’ olarak tanımlı ve 2. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kalması sebebiyle yıkılacağı belirtildi.
"Oysa Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı 2. Derece Doğal Sit Alanı Kültürpark’ın tamamını kapsıyor. Aynı alanda pek çok restoran ve kafe var. Yıkım gerekçesi yalnızca ÇGD Bursa Şubesi’ne uygulanıyor. Dahası, aynı alana 2 ay önce bir inşaat yapılıp, bu inşaata ruhsat alındı.
"Alinur Aktaş, sadece bizim tesisimizi yıkarak gazetecilere bedel ödetmek istiyor. Evrensel gazetecilik ilkelerini savunanlardan öç alıyor."
*ÇGD ve yanındaki ters ev aynı karede
Eylem çağrısı
Büyükşehir Belediyesi’nin tepkilerin ardından bugün “Kültürpark’ta dönüşüm zamanı” başlığıyla bir haber servis ettiğinden bahseden Deniz “Haberde ‘Yeşil Bursa’ imajının önemli simgelerinden Kültürpark’ı günümüz şartlarına göre ortak akılla modernize etmek için düğmeye basıldığı anlatılıyordu. Bu nasıl ortak akıl? Kötü belediyecilik uygulamalarını meslekleri gereğince haberleştiren ya da kent çıkarlarına aykırı uygulamaların karşısında duran bir meslek örgütü ve üyelerini kendince cezalandırdıktan sonra mı ‘Ortak aklı’ devreye sokacaklar?” diye sordu.
Yaşananları bir hukuksuzluk olarak tanımlayan Deniz yasal mücadele başlattıklarını söyledi. Bunun yanında eylemsel boyutta da mücadele edeceklerini belirtti.
15 Kasım Pazartesi gününe bir çağrı çıkarttıklarını söyleyen Deniz “Bursa’nın tüm dinamikleriyle, çağdaşlar, demokratlar olarak 15 Kasım’da ÇGD’de buluşacağız. 89’dan bu yana… Bu kentin hafızası olmuş ÇGD’den yolu geçen herkese çağrımız. 15 Kasım’da Çağdaş’ta buluşalım…” diye konuştu.
Güleryüzlü: Sadece bir bina yıkımından ibaret değil
ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü ise Bursa Kültürpark’taki şubelerinin yıkım kararının sadece bir bina yıkımıyla sınırlı olmadığını söyledi.
“Yıkımla; geçmişten günümüze kadar Bursa’nın kültür ve sosyal hayatının önemli parçalarından olan Kültürpark ve park içindeki Bursa Şubemizin taşıdığı anlam hedef alınıyor” dedi.
Güleryüzlü “Belediye Başkanı Alinur Aktaş göreve gelmesinin ardından, savunduğumuz ilke ve değerlere karşı sergilediği olumsuz tutumu bu yıkım kararıyla devam ettirmek istiyor. Aslında hedef; bizim üzerimizden düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü savunan tüm kişi ve örgütlerdir. Kuruluşumuzun ardından geride bıraktığımız 43 yıl boyunca Türkiye genelinde sürdürdüğümüz başta gazeteciler olmak üzere emek dayanışmasına yönelen her türlü saldırıya karşı nasıl tek bir geri adım atmadıysak bugün de atmayacağımız iyi bilinmeli. Kendi düşüncesinden başka hiçbir düşünceye yaşam alanı tanımayan otoriter anlayışlar gün gelir yıkılır, ayakta kalan ise özgürlüğün ve emeğin dayanışması, örgütleri olur” diye konuştu.
Güleryüzlü, Deniz gibi 15 Kasım’da yapacakları eyleme dikkat çekerek “Emekten ve demokrasinden yana herkesi bekliyoruz” dedi.
*Dernek binasının açıldığı ilk zamanlardan bir kare. Kurucu Başkan Yılmaz Akkılıç ve yönetim kurulu üyeleri
(HA)