Bursa Renault'da başlayan metal işçilerinin dört fabrikaya yayılan iş bırakma eylemi 6. gününde.
Yaklaşık 14 bin işçiyi kapsayan ve ücret zammı için başlayan eylemin bir diğer önemli ayağı ise sendika istifaları oldu. İşçiler yıllardır örgütlü oldukları Türk Metal Sendikası'ndan istifa etti. Özellikle iş bırakmanın başladığı Renault'ta 5 600 işçinin neredeyse tamamı sendikadan istifa etti. Bağımsız bir İşçi Kurulu kurdular. İşçiler, her fırsatta sendika istemediklerini dile getiriyor.
Sendika karşıtlığı oluştu
Metal iş kolunda örgütlü sendikalardan biri de DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş.
bianet'e konuşan Birleşik Metal İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeri, bu iş bırakmanın en özgün yanlarından birinin "sendika isyanı" olduğunu belirterek "İyisi kötüsü kötü tüm sendikalar kendini sorgulamalı. Biz de dahil" dedi.
"Bursa'da başlayan eylemin en önemli özelliği de sektörde kurulu olan sermaye ve devlet denetimindeki sendikaya bir isyan olması. Şu anda kendi kaderlerini kendileri belirlemek istiyorlar. Sarı sendikalar iyi sendikalara karşı da bir nefret oluşturdu. Bursa'da bu çok net ortaya çıktı. Bu eylemin en olumsuz boyutu sadece sarı sendikalara değil tüm sendikalara karşı oluşan karşıtlık oldu. Daha önce karşılaşılan bir şey değil. Sendikaların işçilerin gözündeki algısıyla ilgili iyisi kötüsü tüm sendikalar düşünmeli. Biz de dahil olmak üzere. Başkasına suç atarak olmaz."
Eylem yayılırsa uçak bile kalkmaz
Türkiye'de 1 milyon 200 bin metal işçisi olduğunu hatırlatan Beşeri, dört fabrikada başlayan iş durdurma eyleminin bütün sektöre domino etkisiyle yayılabileceğini söyledi.
"Metal sektörü en önemli sektörlerden bir tanesi. Oturduğunuz koltuktan, uçağın vidasına kadar birçok sektörü etkiliyor. Metal sektöründe 1 milyon 200 bin sigortalı çalışan var, bu genel ücretli çalışanların dörtte biri. Şimdi dört fabrikada iş durdurma var. Ancak kimsenin fark etmediği şu oraya ziyarete gelen 10 fabrika var. Bursa'da başlayan eylem Kocaeli Ford'da Eskişehir Arçelik'te de büyük bir hareketliliğe neden oldu. Bu eylemin bütün sektöre yayılma ihtimali var. Her yere yayılırsa uçak bile havalanmayabilir. O yüzden sermaye bu kadar korkuyor."
İktidat ile siyasetin karıştığı bir süreç
Beşeri, iş durdurmanın seçim dönemine denk gelmesinin iktisat ile siyasetin birbirine karıştığı bir durum yarattığını belirterek "Bu bizim de tam olarak öngörebildiğimiz ve karşı politikalar geliştirebildiğimiz bir süreç değil" dedi.
"Seçim nedeniyle kitlesel bir işten çıkarma yapmaya cesaret edemiyorlar. Çünkü bunu kimse kontrol edemez. Ama Renault, Tofaş 3 gün fabrikayı tatil eder ama daha fazlası çok büyük kayıp. Saatte 30 araba üretiyorlar. İktisatla siyasetin birbirine karıştığı bir an. Muhtemelen bir oyalama sürecine girecekler. Devlet inisiyatif almak istiyorsa işveren sendikası MESS'i buna ikna etmeli. Toplu iş sözleşmesi işçilerin talebi doğrultusunda düzeltilmeli. Bu yapılmazsa tarihi süreçlerden birini göreceğiz. İşçilerin örgütlü mücadele için kendilerine bir sendika seçmeleri de gerekiyor. Biz Birleşik Metal iş olarak çağrı bekliyoruz. " (NV)
Otomotiv sanayi ağında 400 bin kişi çalışıyorTürkiye'de, otomotiv ana sanayide 50 bin, yan sanayide 200 bin olmak üzere yaklaşık 250 bin kişinin istihdam edildiği ve bu sayının dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanları ile birlikte 400 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, 2013 yılında üretimde 1.125.534 adet gerçekleşerek dünya üretiminde 17. sırada. Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 2013 yılı sonunda 5. sırada. 2013 yılında gerçekleşen ihracatı ile sektörel sıralamada birinci sırada yer alıyor, toplam ihracattaki payı yüzde 14 düzeyinde. Dünya otomotiv sektöründe dolaylı istihdam ile birlikte 50 milyondan daha fazla kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor. Dünya otomotiv sanayisinde küresel ölçekte 20 civarında ülkede faaliyet gösteren yaklaşık olarak 50 adet motorlu taşıt üreticisi firma bulunuyor. (Kaynak: Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Otomotiv Sektörü Raporu 2014) |