* Fotoğraf: AA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti 21 Haziran’da yaşanan sel nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin hala kayıp olduğu Bursa’nın Kestel ilçesi Dudaklı, Narlıdere, Kayacık mahallelerinde incelemelerde bulundu.
CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, selin gerçekleştiği bölgenin Bursa-Ankara tren hattı inşaatının yapıldığı yer olduğunu belirterek, “Projelerin doğal afet tehlikesi dikkate alınarak yapılması gerekirdi” dedi.
BirGün'de yer alan habere göre, “Bu yaşananların göz önüne alınması ve halen devam eden projeler dâhil, yapılacak çalışmalarda zemin etüdü başta olmak üzere tüm olası risklerin hesaplanması gerekiyor” diyen Karaca, Bursa’nın afet bölgesi ilan edilmesi ve zarara uğrayan vatandaşların zararının karşılanması gerektiğini söyledi.
Meslek odaları: Kaçınılmaz olacak
TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa şubeleri de selin yaşandığı Kestel Dudaklı Köyüne ziyarette bulundu.
Odalar, olaya ilişkin ilk tespitlerini madde madde paylaştı. Açıklamada “Bu sebepler var oldukça böyle felaketler maalesef kaçınılmaz olacaktır” denildi:
- Akışı engelleyen yollar
- Düzensiz yerleşim (çarpık /plansız kentleşme)
- Problemli drenaj alt yapıları, suları tahliye edemeyen mazgallar
- Kuru derelerin önemli bir taşkın oluşturacağının dikkate alınmaması
- Yeşil alanların yok edilerek, betonlaşmanın artırılması
- Dere yataklarının, doğal akım/akış yönünün değiştirilmesi
- Dere üstlerinin kapatılması
- Yatak en kesitlerinin daraltılması
- Yataklara atılan evsel atıklar ve eşyalar (koltuklar, yataklar, karyola vs.)
- Ormanların yok edilmesi
- İklimsel değişimlerin göz ardı edilmesi
CHP’li Tekin: Bursa’yı beton yığını yaptılar
Olaya ilişkin bir diğer açıklama da CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’den geldi. “Bursa'yı beton lobilerine peşkeş çekenler, bu felaketlerin gerçek failidir” diyen Tekin şunları söyledi:
“Plansız, programsız, büyüyen bir kentin doğru yönetilmemesi, uzun yıllardır Bursa’nın ranta açılması, Bursa’nın beton lobilerine peşkeş çekilmesi ve Bursa’nın bugünkü beton yığını haline getirilmesi bugünkü felaketin yaşanmasına neden olmuştur.”
“Sel tehlikesi kalktı” denilmiş
Halk TV'nin haberine göre, 2016’da dönemin AKP’li Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, sel felaketine neden olan Mandıras Deresi ile ilgili ıslah çalışmalarında sona geldiklerini duyurduğu ve bölgede artık bir sel tehlikesinin kalmadığını söylediği bir açıklaması ortaya çıktı.
Dönemin AKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de yine aynı yıl yaptığı bir açıklamada derenin ıslah edildiğini ve sel tehlikesinin ortadan kalktığını duyurduğu ortaya çıktı.
Haberde 2016’da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir basın açıklamasına da yer verilerek, altyapı çalışmalarına 1 milyar 300 milyon lira, bugün sel felaketine neden olan Mandıras Deresi’nin ıslahı için de 5 milyon lira harcandığı söylendi.
Ne olmuştu?
Bursa'nın Kestel ilçesinde 21 Haziran akşam saatlerinde etkisini artıran yağış Mandıras deresinin taşmasıyla sele neden oldu. Sele kapılan 5 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi kayboldu.
Yoğunlukla Dudaklı ve Kayacık köylerinde etkili olan sel, onlarca aracı, traktörü sürükledi, çok sayıda ev ile binlerce döküm ekili alan da sular altında kaldı. Sel suları Çınarcık olarak bilinen dağ yöresinden kaya parçalarıyla geldi.
Bölgede incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Beş ilçe, 43 köy ve 25 bin 650 dekar alan zarar görmüş gözüküyor. 17 küçükbaş ve 58 tane arı kovanı telef oldu” dedi.
Selde kaybolan 1 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. (TP)