Bursa'da çeşitli siyasi partilerin, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin 22 Ağustos'ta bir araya gelerek oluşturduğu "Birlikte Başarabiliriz" platformunun 29 Mart seçimleri için adayı İkbal Polat.
"Bursa Halk Meclisi" ve "Biz Varız" çatıları altında alınan kararlar sonucu aday olarak önerildiğini söyleyen Polat "Emekten, özgürlükten, demokrasiden, adaletten yana olanların sözünü söylemek için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığımı açıkladım" dedi.
Yerel yönetimde kadın aday olmak Polat için şu anlama geliyor:
"Doğduğum, büyüdüğüm şehirde aç kalanların sesi olmaya çalışacağım. Bir yandan da kadın olmanın, kadın kimliğine sahip olmanın getirdiği sorunları birebir yaşayanlardan biriyim. Yüzde 50 kadın kotasını uygulayan ÖDP'den geliyorum. Kadın sorununa ilişkin en temel gündem maddemiz yerel yönetimin ve ilgili birimlerin tümünde kotanın uygulanması olacak."
Bursa'nın en büyük sorunu demokrasi
Polat bunun dışında pek çok sorun olduğunu, özellikle kentsel mekanın organizasyonunda kadının göz ardı edilmediği kentsel planlanmanın mümkün olup olmadığıyla ilgileneceklerini açıkladı.
Polat bağımsız aday olarak seçime gireceği için Bursa merkezinde parti merkezli meclis olmayacak, ilçelerden meclis üyeleri adayları olacak.
"Aslında bu anlamda eğer seçilirsem halka dayalı bir belediye başkanlığı yapma fırsatı yakalayacağım."
Polat'a göre Bursa'nın en mühim sorunu demokrasi:
"Beş yıldır Bursa'da AKP'li belediyelerde antidemokratik, kapalı kapılar ardında, tepeden inmeci karar süreçlerine maruz kaldık. Dolayısıyla biz önümüzdeki dönem tüm faaliyetlerde karar süreçlerinin demokratikleşmesi için çabalayacağız. Kararın sonucunun kamuoyuyla paylaşıldığı değil sürecin şeffaf olduğu modeller üreteceğiz."
Bursa'da bir başka sorun ise kentsel gelişimin planlamalarında görülüyor.
"Ulaşıma ilişkin mevcut uygulamaların hepsini durduracağız. Tamamen inşaat faaliyeti üzerine kurulmuş ulaşım faaliyetleri yerine insan merkezli ulaşım planlamasını hayata geçireceğiz. 7000 bin yıllık tarrihi kentin merkezini trafikten arındıracağız. Bunun yerine yaya odaklı, toplu ulaşım odaklı bir ulaşım koordine edip trafik sorununu da çözmek istiyoruz. Bu noktada ulaşımın muhatapları kimlerse onlara danışacağız."
Polat "Giderek su kaynaklarının kirlendiği, tükendiği bir şehir haline geldi. Toprak alanlarının çoğunluğu toplu konut alanlarına ve sanayii alanlarına çevriliyor."
Polat'ın seçimler öncesi mesajıysa "Bundan sonra solun ortak adayıyla birlikte ortak sansı elde edeceğiz. Kendi kaderimizi kendimiz oluşturabiliriz" oldu.
İkbal Polat kimdir?
Polat 1974'te Bursa'da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde şehir planlama eğitimi aldı. Daha sonra İstanbul'da çeşitli Aydınlıkçı Yurttaş Girişimi, Sivil Anayasa Girişimi, Deprem İçin Sivil Koordinasyon gibi sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. 17 Ağustos depremi ardından bölgede bir yıl çalıştı. İnsan Yerleşimleri Derneği'nin kurucularından. İstanbul'da bulunduğu sürece Gökkafes, 3. köprü, Dolapdere Uygulama İmar Planlarının iptali ve Cihangir Derneği gibi pek çok semt mücadelesinde aktif olarak yer aldı. 2001'den bu yanaysa Bursa'da yaşıyor. Bursa'da da DOĞADER üyesi ve 22 Ağustos'tan beridir Bursa Halk Meclisi çalışanı. Polat ayrıca kuruluşundan bu yana Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nde (ÖDP) bulunup çeşitli dönemlerde Bursa ve İstanbul Kurucu İl üyeliği yaptı. Zaman zaman Taraf, Birgün, Radikal İki ve bianet'e de yazan Polat Turnusol sitesinin düzenli yazarlarından. (EZÖ)