Bursa’da şehir merkezinde kurulmak istenen ve daha önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı iptal edilen kömürlü termik santral projesi için ikinci ÇED Olumlu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi yönetimi yaklaşık üç yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacı ile elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yılda yaklaşık 524 bin ton kömür yakılacak kömürlü termik santral kurmaya karar verdi.
Bursa’da şehir merkezinde kurulmak istenen kömürlü termik santral projesine karşı halk uzun süredir mücadele ediyor.
3 ayda yeni ÇED
Aralarında meslek odaları, sivil toplum örgütleri, siyasi partilerin yer aldığı DOSAB’ta Termiğe Hayır Platformu’nun açtığı dava sonucunda Bursa 2. İdare Mahkemesi 5 Mayıs’ta ÇED Olumlu kararı iptal edilmişti.
İptal gerekçesinde “koruma bandı olmaması, yakınında konutların yer alması, ÇED raporunda belirtildiği gibi Bursa’daki hava kalitesini yüzde 80 oranında iyileştireceği iddiasının gerçek olmaması” gibi temel gerekçeler sunulmuştu.
Ancak mahkeme kararının üzerinden üç ay geçmeden DOSAB Termik Santrali için hazırlanan 2. ÇED Olumlu kararı Bakanlık tarafından onaylandı. ÇED kararına itirazlar 5 Ağustos 2016 tarihine kadar Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılabilecek.
"26 sanayi bölgesine örnek olacak"
DOSAB’ta Termiğe Hayır Platformu, herkesi yeni ÇED kararına karşı itiraz etmeye çağırıyor.
İtiraz dilekçesinde şöyle deniyor:
"Eğer DOSAB Termik Santrali kurulmasına izin verilirse diğer sanayi bölgeleri de kendi termik santrallerini kurmak isteyecektir. Yalnızca Bursa’da 13’ü Organize olmak üzere 26 sanayi bölgesi olduğu düşünülürse onaylanan bu ÇED raporuyla her birinin termik santral kurma girişimlerinin de önü açılmaktadır. Yerleşim merkezlerinde onlarca termik santralin kirlettiği yaşanmaz kentler ortaya çıkacaktır. Devlet organları, bu ÇED raporunun kabulüyle bir bütün olarak yaratılan tehlikeyi ve sağlıksız gelişmeyi görmek zorundadır.
"Sağlıklı yaşam hakkı"
"1302 sayfa onaylanan yeni ÇED dosyasındaki hiçbir bilgi ve buna olanak sağlayan hiçbir Kanun ve Yönetmelik, bu santralden dolayı çocuğumun, benim ve ailemin ömrünü kısaltabileceği, çeşitli hastalıklar çekerek yaşamak zorunda bırakabileceği gerçeğini ortadan kaldırmaz. O binlerce sayfadaki bilgiler, Bursa’da yaşayan milyonlarca insanın bozulacak sağlığını geri getirmez.
"Kömürlü termik santrallerin erken ölümlere neden olduğu Sağlık Bakanlığı ve dünya çapındaki çeşitli sağlık kurumları tarafından kabul edildiği halde Bursa kent merkezinin ortasına termik santral yapılmasının önünü açacak ÇED raporuna Olumlu kararı verilmesi ”Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” diyen Anayasamızın 56. Maddesine aykırıdır." (NV)