Burma'da budist rahipler kendi dışkıları içinde günlerce bir odaya hapsedildi, yalnızca gösterileri izledikleri için insanlar dövüldü, konuşamayacak kadar sarsılmış durumda olan genç bir kadın, Rangoon komşuları götürülürken çığlıklar atıyordu...
Burma’dan gelen bu üzücü haberler, Burma'lı güvenlik güçlerinin geçen ay demokrasi uğruna yapılan ayaklanmayla ilgili şüphelilerden intikam alırcasına, fiziksel cezalandırma ve psikolojik şiddeti nasıl sistematik bir mücadele biçiminde sürdürdüğünü ifşa ediyor.
Askerler silahsız 13 kişiyi vurdu
Ilk elden yapılan açıklamalar olayı gözlerden saklı bir mücadele olarak tanımlıyor, ama rejimin askerlerinin silahlarını ve sopalarını Rangoon sokaklarındaki silahsız göstericilerin üzerine çevirerek en az 13 kişiyi öldürmeleri durumun dehşet verici olduğunu gösteriyor.
Bu gizli mücadele vahşi olduğu kadar sistematik ilerliyor. Önce rahipler hedef gösterildi, sonra gösterilere katılan katılmayan binlerce sıradan Burmalı devlet karşıtı olarak gözaltına alındı.
400 kişi, bir odada...
Rangoon’un kuzeyinde bir kolej şu anda muhaliflerin tutulduğu bir hapishane haline geldi. Okulda 10 gün boyunca hapis tutulmuş 24 yaşındaki rahip anlatıyor: "Aynı odada 400 rahiptik, tuvalet, su, kova, yatak, çarşaf, sabun hiçbirşey vermediler. Adının açıklanmasından korkan rahip, devletin askerlerinin sokaktaki göstericilere saldırmasından iki gün sonra, yani 28 Eylül'de Rangoon’un Yankin bolgesinde yağmalanan tapınaktan alınan 185 rahipten biri.
10 yaşından küçük rahipler var, en küçük rahip 7 yaşında.
Küçücük odada herkes aynı anda yatamadığından, sırayla yattılar, hükümlü kıyafetleri giydirildi. Dayak yiyenler, açık yarası olanlar için doktor yok. Aralarında çocuklar olduğu için alt ruhban sınıfı sonunda serbest bırakılsa da lider olarak görülen kişilere işkence edildi.
Mücadelenin ilk günü yakalanan Milli İttifak Kurulu üyesi Win Shwe ve Dmokratik Parti lideri Aung San Suu Kyi sorgulamada öldürüldü. Ölüler ailelerine gönderilmeyerek yakıldı.
Rahiplere gülümsediği için dövüldü
Bir kadın rahipler ilahi söylerken gülümsediği için dövülüp sorgulandı. Burmalı istihbarat ajanları bilgisayarı olan iki kişiyi ülke dışına fotoğraf yolladığı için tutuklanmış.
Ancak bu durum belgelenemiyor, gazetecilerin girmesi yasak, internet ve telefonlar çalışmıyor. Ölenlerin sayısının hiçbir zaman kesin olarak bilinemeyeceği söyleniyor. (NZ)
* Bu haberi The Independent'tan Nilüfer Zengin çevirdi ve derledi.