Burdur il sınırları içinde yer alan Sagalassos antik kentinde devam eden kazılarda Roma İmparatorlarından Marcus Aurelius‘un dev heykelin baş kısmı dâhil olmak üzere bazı parçalarına ulaşıldı.
Roma imparatoru Marcus Aurelius, milattan sonra 161 ile 180 yılları arasında Roma tahtına oturan "Beş İyi İmparator"dan sonuncusu sayılıyor. Marcus Aurelius'un son günleri, Oscar ödüllü "Gladyatör" adlı filme de konu olmuştu.
Kazı çalışmalarını yöneten, Belçika'daki Katolik Leuven Üniversitesinden arkeoloji Profesörü Marc Waelkens Sagalasos antik kentinin istisnai bir yer olduğunu söyledi.
“Mesela rakımı 1700 metre civarında ve hiç yağmalanmamış. Anıtların çoğu da neredeyse tamamen yerlerinde duruyor. Roma imparatorluğu içinde yer alan Pisidya adlı bölge içindeki en önemli ve en zengin şehir burası. Güney sahilindeki Pamfilya'da yer alan Perge limanına giden ve İmparator Augustus tarafından yapılan yolun üzerinde yer alıyor.
Aristokrasisi ve yatırımcıları ile farklı bir şehir. Bu da el sanatlarında yüksek kaliteyi beraberinde getirmiş. İhracata dayalı üretim yapılmış burada. Çok da zengin olmuşlar tabii. İmparator Adrianus da burayı resmen Pisidya bölgesinin birinci kenti ilan etmiş. Burada bütün binaların çok büyük olmasının nedeni de bu.”
“Kazılar 100 sene daha sürebilir”
Waelkens, Sagalasos antik kenti kazı çalışmalarında buldukları tek eserin Aurelius'un heykeli olmadığını ifade etti.
“İki hafta önce de İmparatoriçe Faustina'nın baş heykelini bulduk. Geçen yıl da İmparator Adrianus'un gençliğine dair bir eser bulmuştuk. Şu anda British Museum'da sergilenen Adrianus: İmparatorluk ve Çatışma adlı serginin en önemli parçalarından biri bu.
Ama galiba en heyecanlı olanı, Yukarı Agora'daki anıtsal çeşmedeki kazılarımız sırasında ilk bulduğumuz ve Marcus Aurelius'un tahtta olduğu dönemde yapılan heykellerdi. Paramparça bir haldelerdi. Bunlar Tanrı Dionisos'un iki büyük heykeli idi. Heykellerin başı yine gövdesinden ayrılmış haldeydi.”
200 kişilik bir ekiple çalışmalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu söyleyen Waelkens, antik kentteki kazı çalışmalarının 100 sene bile sürebileceğini belirtti.(NV/EÜ)