IPS İletişim Vakfı'nın düzenlediği, Kadir Has Üniversitesi'nde gerçekleşen Okuldan Haber Odasına (OHO) 2014 programının ilk gününde Milliyet Gazetesi muhabiri Burcu Karakaş, anaakım medyada edindiği deneyimleri aktaran "Haber her yerde" başlıklı bir sunum yaptı.
Milliyet Gazetesi'nde önce dış haberler servisinde ardından da istihbarat servisinde 2010 yılından beri çalışan Burku (Burcu) Karakaş, OHO katılımcılarına yaygın medyanın işleyişini anlattı.
Karakaş’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
“İşsiz kalan gazeteciler için mecra yok. Milliyet birkaç yılda 30 kişiden yediye düştü."
“Dış haberlerde ajansları taramak, toplamak ve editörlük yapılıyor, muhabirlik yapılmıyor. Oradaki mesaimden sonra haber yapmak istediğimi söyledim ve istihbarata geçtim. İlk günü düşünerek geçirdim.
“Haber yapmak için önce haber kaynağın olması lazım. Neyin haberini yapacağınız çok önemli. İstihbarat servisinde sahada gittiğim ilk büyük haber Van depremiydi. İnsan hikayesi istiyorlar. İnsan hikayesi romantikleştirilmediği zaman iyi."
"Ankara'da diplomasi muhabiri olarak 14 ay çalıştım ama diplomasi muhabirliği şu anki hükümet nedeniyle diğer birçok alanda olduğu gibi hakkıyla yapılamıyor."
Anaakımda haberinizi satmanız gerekir
“Ana akımda önce haberi satmanız gerekir ve haber genelde iki sebepten girmez; birincisi o gazete o haberi kaldıramaz. İkincisi önemli bulmazlar. Haber için editörü, şefinizi ikna etmeniz gerekiyor. Bizde her sabah 10.30 gündem toplantısı olur. Her bölümün şefi katılır. Herkes elindeki haberi sunar, ben haberi gündeme koyarım sonra şefim onu sunar. Diğer toplantı saat 2'dedir. Sonra 1. sayfa çizilir. Eğer haberim kullanılacaksa şefimi ararlar. 6 bin vuruşluk haberi '2 bin 500 vuruşa düşür' derler. Ana akımda buna hazırlıklı olun."
Haber kaynağınızla ilişkinizi sıcak tutun
“Herkesin haber kaynağı farklı. Adliye muhabiriysen hakim, savcı avukat, mübaşir. Haber kaynağı ile aradaki ince çizgiyi korumak gerekir. Aranızdaki ilişkiyi sıcak tutmanız gerekir. Yaptığınız haberin fikri takibi çok önemli. Ön bilirkişi raporu yazdıysan asıl raporu da yazman gerekir. Fikri takip muhabirliğin en önemli noktasıdır. Haber okuyarak haberin nasıl yazıldığını öğrenirsiniz. Kimin ne haber yaptığını bilmiyorsanız zorlanırsınız. Hangi muhabirlerin ne tür haberler yaptığını öğrenin, yoksa uğraştığınız haber başkası tarafından yapılmış oluyor. Haberinizi internette araştırın.”
Editör ve muhabir ilişkisi şart
“Gazetede en kıymetli kesim muhabirdir ama şu andaki düzende hiçbir kıymeti yok. Radikal gazetesi muhabirlerini ön plana çıkarttı. Böyle örnekler var ama az. Editörün görevi haberi kısaltmak ve başlık atmaktır. Editör haberi okumaz veya okur da anlamazsa kötü durumlar yaşanabilir."
“Türkiye'de uzmanlaşma yok denecek kadar az. İlk başladığınız zaman önünüze ne gelirse yazarsınız. Sizin de yapmanız gerekir. Sonrasında işin içinde oldukça öğreniyorsunuz.” (ZY/ÇT)