* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı (MA)
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Şırnak'ın Cudi ve Gabar dağları ile Besta bölgesi başta olmak üzere kentin birçok noktasında yaz başından beri çıkan orman yangınları aralıklarla farklı yerlerde hala devam ediyor.
Son olarak 28 Ağustos’ta Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan Cifanê (Cevizdüzü) köyü yangının etkisinde kaldı.
Kürt illerinde neredeyse her yaz gündeme gelen yangınları konuştuğumuz Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekili Hasan Özgüneş, yangınların bilinçli olarak çıkarıldığını, 1990’larda boşaltılan köylere geri dönen yurttaşların da bu yolla tekrar göçertilmek istendiğini söyledi.
Milletvekili Özgüneş’in yangınlara yetkili hiçbir kurum tarafından müdahale edilmediği sözleri üzerine ulaşmaya çalıştığımız Şırnak Valiliği’nden hiçbir yetkiliyle görüşemedik. AKP'li Şırnak Belediyesi’nden konuştuğumuz ve ismini vermek istemeyen bir yetkili ise araçlarının yol olmadığı için bölgeye ulaşamadığını, bazen de güvenlik gerekesiyle yangın bölgesine giremediklerini belirterek, “Bizim bu meseleyle bir ilgimiz yok” dedi.
Korucular ağaç kesiyor
HDP milletvekili Özgüneş’in iddiasına göre, çatışmalı süreç başladığından beri, özellikle Cudi eteklerinde, Besta bölgesinde ve Uludere’nin birçok dağında güvenlik güçleri mermilerle ateş ederek ya da top atışları yaparak yangın çıkarıyorlar.
Bölgedeki ağaçların “güvenlik” gerekçesiyle koruculara kestirildiğini de belirten Özgüneş, ağaç kesiminin mümkün olmadığı alanlarda yine “güvenlik” gerekçesiyle söz konusu top atışlarının yapıldığını ifade ediyor.
“Hükümetin politikası insanları göçertmek”
Özgüneş, yangınların bölgeyi nasıl etkilediğini şu sözlerle anlatıyor:
“Bu bölge genelde meşe ormanı ve bu ağaçlar çok çabuk büyüyen ağaçlar değiller. Yangınlarla ekolojik yapı bozuluyor, hayvanların yaşam alanı tükeniyor, birçok hayvan ateş içerisinde ölüyor. Ekolojik yapı bozuluyor. Buradaki halk hayvancılıkla, tarımla geçindiği için insanların ekonomik alanları da yaşam alanlarıyla beraber daraltılıyor. Hükümetin politikası buradaki insanların göçertilmesi olarak işliyor.”
* HDP Milletvekili Hasan Özgüneş
Yangına müdahale edenlere müdahale
Konuyu birçok kez Meclis gündemine taşıdıklarını ya da basın organları aracılığıyla kamuoyuna duyurduklarını belirten Özgüneş, ulaşmaya çalıştıkları hiçbir yetkili kurum tarafından “muhatap” alınmadıklarını söylüyor:
“Şırnak Valiliğine, ilgili memur kesime ulaşmaya çalıştık ama bize cevap vermediler, hiç muhatap almadılar. Belediye suyu olmadığını ya da aracı olmadığını söyledi. Yangını söndürmek için de devlet yetkililerinin herhangi bir girişimi olmadı.
“Tam tersine halkın kendi imkanlarıyla ya da partimizin zaman zaman devreye girip halkla birlikte söndürmek istemesi durumlarında bile ‘Güvenliğinizi alamayız, orası güvenli bölge değildir’ denilerek engellendi.”
“Batıda yangın çıksa bütün imkanlar kullanılıyor”
Özgüneş, “Pratik içinde gördüklerimizin kesin sonucu” diyerek yangınlara ilişkin kanaatini şöyle açıklıyor:
“Amaç bizatihi ormanı yakmak, çevreyi tahrip etmek, yaşam alanlarını tahrip ederek insansızlaştırmak, coğrafyayı çoraklaştırmaktır. Mesela batıda bu tür yangınlar çıktığında devlet bütün imkanlarını kullanıyor, gerekirse komşu ülkelerden bile yardım isteniyor.
“Ama bölgedeki herhangi bir yangını devlet güvenlik işleri yaratıyor, müdahale etmiyor, müdahale etmek isteyeni de engelliyor.
“Hiçbir zaman hukuki bir işleme de tabi tutmuyor. Halbuki yasalarda ormana karşı, ekolojiyi bozmaya, hele hele yangın çıkarmaya yönelik ağır suçlar var. Ama il güvenlik güçlerine gelince yasalar burada işlemiyor ve yetkililer harekete geçmiyor.”
Belediye yetkilisi: Burası Antalya değil Cudi Dağı
Yangınlara müdahale edilmediği iddialarına karşı ulaştığımız Şırnak Blediyesi’nden ismini vermek istemeyen bir yetkili, yangınların çıkış nedenini bilmediklerini ancak araçların ulaştığı her noktaya müdahale ettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Yangınların çıkış nedenini bilmiyoruz. Ancak Güneydoğu çok sıcak bir bölge, aynı zamanda yazın piknikler vs. yapılıyor. Bütün bunlar nedeni olabilir. Ama güvenlik güçleriyle alakası yok. Kaldı ki güvenlik güçleri müdahale etti bu yangına.
“Cudi Dağı çok bakir bir bölge, araç yolu yok ve dolayısıyla her tarafına müdahale edilemiyor. Biz bugüne kadar bütün yangınlarda araç yolunun gittiği her noktaya müdahale ettik. Ancak oraya araç yoluyla gidemiyoruz. Bazı noktalara da güvenlik güçlerimizin uyarısı doğrultusunda güvenlik nedeniyle gidemiyoruz.”
Son olarak Batıda araçların ulaşamadığı yangınlara yangın söndürme helikopterleriyle müdahale edildiğini hatırlattığımız yetkili, “Burası Çanakkale ya da Antalya değil burası Cudi Dağı. Helikopterler bile belli bir irtifadan uçuyor burada” diye konuştu. (TP)