“Bu ülke ve bu milletin değerlerine yaslanamadığı için küresel bir marka haline gelme çabalarında da hedeflerine tam manasıyla ulaşamamıştır.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait bu sözler Boğaziçi Üniversitesi hakkındaydı.
Boğaziçi Üniversitesi hakkında siyasetçilerin beyanları, günümüz Başbakanı Binali Yıldırım'ın "ben burada yoldan çıkarım dedim" diyerek başka üniversiteyi tercih etmesinden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun annesine "beyaz yalan" söyleyerek Boğaziçi Üniversitesi'ni tercih listesinin başına yazmasına dek uzanıyor.
Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne dair son sözleri vesilesiyle günümüz ve eski başbakanlarının bu üniversiteye dair açıklamalarını derledik.
Binali Yıldırım: Burada yoldan çıkarım dedim
29 Ocak 2013
Bakan Yıldırım üniversite sınavından sonra tercihler döneminde arada kaldığını belirterek şunları söylemişti:
"Ya Boğaziçi Üniversitesi'ne ya da İstanbul Teknik Üniversitesi'ne girecektim. Önce Boğaziçi Üniversitesi'ni ziyaret ettim. Bir baktım farklı bir dünya. Değişik binalar, surlarla çevrilmiş alan. Sonra bahçesinde gençler kızlı, erkekli oturuyor. Ben çok şaşırdım. Burada yoldan çıkarım dedim. Ondan sonra teknik üniversiteyi seçtim. Okula girdikten sonra ikinci senede evlendim. Üçüncü sene çocuğum oldu. Dördüncü sene bir çocuk daha oldu."
Ahmet Davutoğlu: Biri benim istediğim
20 Ekim 2016
“Beni büyüten annem habire bana ‘Doktor ol’ dedi. Hayatımda bilerek hiç yalan söylemedim bir kere beyaz yalan söyledim. Sınav öncesinde 14 bölüm yazardık annem bastırıyor tıp yazacaksın diye. Benim de tüm meselem ekonomi, siyaset, düşünce, felsefe tarih… Annem en büyük kozunu koydu 'Hakkımı helal etmem' dedi. Akan sular durdu… Annelik hakkıı helal etmesi lazım benim de sosyal bilimlerde bir yere girmem lazım. 14 üniversitenin adı yazdım. Birinci sıra Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, sonrakiler hep tıp. Anne dedim 13'ü senin istediğin, biri benim benim sitediğim..."
Recep Tayyip Erdoğan: Erkek oğlumun puanı Boğaziçi'ne tutuyordu
5 Ocak 2018
“Benim çocuklarımın yurtdışına gitmesi, sayın Belediye Başkanı'nın ben en kaliteli, en güçlü okullarda okuttum mantığından hareketle değil, benim çocuklarım kendi öz vatanında okuma hakkına sahip olmadıkları için yurtdışına gittiler. Aldıkları üniversite puanı çok çok yüksek olmasına rağmen... Mesela erkek oğlum katsayı engeline takılarak, ki o zaman aklımda kaldığı kadarıyla Boğaziçi'ne tutuyordu puanı. Mesela katsayı engeli nedeniyle farklı bir üniversiteye girmesi gerekti. Kızlarım başörtüsü nedeniyle yurtdışında okumak zorunda kaldılar. Onlar da yine dünyanın en saygın üniversitelerine girdiler. Küçük kızım da yine İngiltere'de master yaptı. Bunları da bilmiyorlar. Bilmeden de farklı farklı yorumda bulunuyorlar. Yurtdışına çıkışına hukuki bir dayanak yoksa İçişleri Bakanı'nın da böyle bir karar alacağına ihtimal vermiyorum."
Boğaziçi Üniversitesi hakkındaRektör Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın da paylaştığı 2018 US News&World Report’a göre dünyadaki 1250 üniversite arasından 190. sırada. 16 Eylül 1863'te Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından Robert Kolej adıyla kuruldu. Yüz yılı aşkın bir süre bu adla bugünkü Güney Kampüsü'nde eğitim verdikten sonra, üzerinde bağımsız bir üniversite kurulması için 10 Eylül 1971'de Türkiye Hükümeti’ne devredilerek Boğaziçi Üniversitesi adını aldı. Üniversite sitesinde yer alan bilgilere göre her yıl bin 850 yeni öğrencinin katıldığı Boğaziçi Üniversitesi’nin altı kampüsü, 14 bin 500 öğrencisi ve 53 bin mezunu var. * Ayrıntılı bilgi için tıklayın. |
(BK)