Haberlerde yer alan bilgilere göre, çiftin düğünü tüm beldede mutlulukla karşılanmıştı.
Ertesi gün ise, hukukçuların bu evliliğin Medeni Hukuk'ta yeri olmadığını belirten açıklamalarıyla birlikte Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "evlilikle" ilgili inceleme başlattığı haberi verildi.
Çift ise "Hollanda'da evleneceklerini", "birbirlerini sevdiklerini" söylemekle yetindi. Onlarında işaret ettiği gibi burada değilse de, Hollanda'da evlenebilirlerdi. 2000'lerden bu yana, birçok ülkede eşcinsellerin evlenmeleri ya da hukuk önünde benzer haklardan yararlanmaları mümkün.
Altı ülke ve birçok bölgede yasal
Eşcinsel evliliği şu an tüm dünyada altı ülkede yasal: Hollanda, 2001'de bunu yasalarına geçiren ilk ülke oldu. Belçika, Kanada, Güney Afrika, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde de eşcinsellerin evlilik akdi tanınıyor.
Rhode Island eyaletinde yaşayanlar da Massachusetts'de evlenebiliyor. Ayrıca İsrail Yüksek Mahkemesi başka ülkelerde yapılmış eşcinsel evliliklerini tanıma kararı aldı.
Bununla birlikte, eşcinsel eşlerin heteroseksüel eşlerle aynı haklara sahip olduğu tek ülke Kanada. Diğer tüm ülkelerde eşcinsel eşler için bazı hak kısıtlamaları bulunuyor.
"Medeni birliktelik"
Evliliğin dışında, çoğunluğu Avrupa Birliği (AB) üyesi birçok ülke birlikte yaşayan çiftlerin evlilik benzeri haklardan yararlanmasını öngören düzenlemelere sahip:
Andora, Kolombiya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlanda, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İsrail, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İsveç, İsviçre ve Britanya.
Arjantin, Brezilya, Meksika ve ABD'nin bazı eyaletlerinde ya da bölgelerinde de "medeni birliktelik" ya da "partnerlik" başlığı altında, birlikte yaşayan -eşcinsel ya da değil- çiftler için düzenlemeler var.
Kapsamı ülkeden ülkeye değişse de, evli çiftlere yapılan sosyal yardımlardan, eşinin sağlık güvencesinden yararlanmaya; mirası üzerinde hak sahibi olmaktan evlat edinmeye eşcinsel çiftlere de birçok alanda haklar veriliyor.(EÜ)