*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "amatör balıkçılar için balık tutulacak belli yerler ayrılacak, platformlar kurulacak" açıklaması hakkında balıkçılarıyla ünlü Galata Köprüsü'nde insanların ve esnafın fikrini sorduk. Sıcak Temmuz güneşi altında oltalarını Haliç girişine sallayan balıkçıların kimi bu açıklamayı olumlu buluyor kimi ise olumsuz; balıkçılık malzemesi satan esnaf ise yeni düzenlemeye kesinlikle karşı.
Kadir Topbaş böyle bir düzenlemeyi yapma nedeni olarak Boğaz kıyısında yürüyenlerden gelen şikayetler göstermişti.
"İnsanları özgür bıraksalar..."
Amatör balıkçılığa yeni başlayan Deniz Teyfika Özturk ise yayaların da balıkçıların da haklı olduğu görüşünde: "Yayaların geçişini engellemek konusunda, balıkçılar risk oluşturuyor. Diğer açıdan vaktini iyi değerlendirmek isteyen, boş vakitleri olan kişiler için burada balık tutmak iyi bir hobi".
Çözümün biraz dikkatle sağlanabileceğini düşünüyor Öztürk: "Geçenlerin ilgisini çekiyor buradaki balık tutma olayı. Yayalara verdiğimiz rahatsızlık kısmi; çünkü burada kaldırım geniş. Balıkçı arkadaşlar gelip geçene bakarak kontrolü bir şekilde sallıyor kamışını. Bence insanları biraz özgür bıraksalar daha iyi olur".
"Yayalar bahane"
Küçükçekmece'de oturan, Erhan Gülmez, 5-6 senedir Galata Köprüsü'ne balık tutmaya geliyor ve düzenlemenin köprüyü etkilemesini istemediğini belirtiyor. Yayalardan gelen şikayetleri ise "bahane" olarak değerlendiriyor: "Yayalara hiçbir zararımız yok. Biz gerekli özeni gösteriyoruz".
"Galata'dan balık tutanlar İstanbul'un fotoğrafı"
İzmir'den İstanbul'a ziyaret için gelen ve Galata Köprüsü'nde balık tutan Burhan Ortanca, "Ben İzmirliyim; İstanbul'u Galata Köprüsüyle tanıyorum" diyor ve ekliyor "Yayaların rahatsız olmasından ziyade, tam tersine yürüyenler için özellikle de turistler açısından ilgi çektiğini düşünüyorum. Yayaları engellediğini düşünmüyorum."
"İşsiz kalırız"
Balıkçılık malzemeleri satan bir esnaf, belediyenin uygulamasına karşı tepkili. "Bize herhangi bir yer gösterilmedi. Yapılan uygulama bir insanın dükkânının kapatılması gibi bir şey. Yer olarak bir yer gösterseler ne olacak? Kasım'dan sonra balık derine kaçar. Bu yüzden kıyıda, sahil kenarında balık olmaz. Mecburen burada tutulması lazım."
Galata Köprüsü'nde balık tutma malzemesi satan aşağı yukarı 20 kişi varmış. Yeni bir düzenleme olursa onların da olumsuz etkileneceğini söylüyor: "Garibanın sırtına yük binecek. İşsizler ordusuna birileri daha katılacak. Sadece mesela bu tezgahtan 15 kişi ekmek yiyor. Belediyeye işgaliye parası vermeyi teklif ettik. Tıpkı diğer seyyar satıcılar gibi bizim de belediyenin seyyar arabalarıyla işimizi yapma isteğimiz oldu. Belediye kabul etmedi. Defalarca arabamızı toplayıp ceza kestiler. Cezamızı ödediğimizde bile çoğu zaman el konulan mallarımız belediyenin deposunda kayboluyor." (RE-ÇD/HK)