bianet'in sorularını yanıtlayan Bulut, "işin görünmeyen yüzü"nün bir yandan Irak'taki direniş ve çatışmaları Kürt bölgesine sıçratmak, diğer yandan Amerika'nın Kerkük politikalarını sağlamlaştırma provası olarak yorumluyor.
Bulut, 150 bin nüfuslu Tel Afer Türkmenleri'nin Kürt-ABD ittifakı ile Türkiye-Suriye-İran ittifakı arasındaki farklı politik çıkarlarda koz olarak kullanıldığı görüşünde.
Anti-Kürt politikalara karşı koz
Ortadoğu uzmanı, yazar Faik Bulut "ABD Tel Afar'daki çatışmayı Felluce'den kaçan Muktada El Sadr'ın adamlarının ve direnişçilerin bu kente sığınmasıyla ilişkilendiriyor. ABD kendi deyimiyle "terörist" kovalıyor; "ancak bu olayın görünürdeki yüzü" diyor.
Bulut'a göre "olayın görünmeyen yüzü"ndeyse şunlar var:
* İster Muktada El Sadr'a bağlı, ister Sünni olsun, Irak'ta direnişçi gruplar direnişi ve çatışmayı Kürt bölgesine doğru yaymak ve işin içine Türkmenleri de katmak istiyorlar.
* Tel Afer hem ovalık; Irak'ın tahıl ambarı, hem Suriye'ye yakın bir bölge, hem de Kerkük'ün girişi. Bir anlamda Tel Afer'de hakimiyet kurmak, Amerika'nın Kerkük politikalarını sağlamlaştırmak demek.
* Türkmenlere ilişkin olarak Kürtlerle Amerika'nın bir politikası var. Türkiye'nin bir başka politikası var. Türkiye'de de hükümet ve askeriyenin bir Türkmen politikası var. Kafkasya'da aktif olan ülkücülerin ise Türkmenleri eğitip çatışmaya hazırlamak gibi bir politikası var. Kürtlerden de Türkmenlere yönelik bir meydan okuma var.
* Öte yandan Tel Afer Suriye sınırına en yakın Türkmen bölgesi. Türkiye ile Suriye şu anda oradaki Kürt varlığını istemiyor. Dolayısıyla Tel Afer, anti-Kürt politikalar çerçevesinde Suriye-Türkiye tarafından kullanılıyor. Türkmenler pratikte anti-Kürt politikaların gerçekleştirilmesinde öngörülen bir koz olarak kullanılıyor.
* Keza Tel Afer, Kerkük politikasının bir ön provası. Oradaki provalar hem ABD'nin, hem Türkiye'nin diyebiliriz.
* Provanın esas sahipleri, Amerika ve Kürtler bir yanda, Türkiye-İran ve Suriye diğer yanda yer alıyor,
* Yani Tel Afar bir anlamda, bir yanda Türkiye-Arap-İran Şii cephesi olan, öte tarafta Amerika yandaşlarının bulunduğu bir mevzi. Olayların çok kanlı geçmesinin nedeni bu.
* Öte yandan Türkiye'nin Amerika ve Kürtlere iletmek istediği bir politika var. Türkiye Amerika'yı o nedenle uyardı; ancak Amerika güvenlik v.b. nedenler göstererek Türkiye politikalarını hiç dikkate almadı. Bunun üzerine ordu da ayrıca uyardı.
"Tel Afer'de kritik bir mevzileniş var," diyen Yazar Bulut, "bu belki de bir etnik çatışmanın, Türkmen ve Kürt, Arap ve Kürt çatışmasının habercisi olabilir" öngörüsünde bulunuyor. Ancak Bulut "Tel Afer meselesi"nin şimdilik kapandığı görüşünde. (YS/)