Geçtiğimiz hafta yine bir misafirimiz vardı. Bu kez Fatih Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden Ebru Gölpınar koltuğunun altına uzun süren çalışmalarının ürünü master tezini almış, tezin hazırlık aşamasında yardımlarını esirgemeyen Sarkis abisine teşekküre gelmişti.
Bu sırada tanışma fırsatı bulduğumuz Ebru ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden hocası Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kutalmış'ın danışmanlığında 2001 yılında hazırladığı "Ermeni Harfli Türkçe Bir Dram (Maşukını Kati İdemeyen Kız) Üzerinde Metin İncelemesi" başlıklı tezinin oluşum aşaması ve çalışmaları hakkında söyleştik.
Kısa sürede zor bir işi başaran Ebru, yaptığı çalışmasını özetlerken danışman hocası Mehmet Kutalmış'ın katkılarıyla başlıyor söze:
"Ermeni alfabesini bize sevdirdi"
"Uzun süre hocam Mehmet Kutalmış'la yapacağım çalışmanın hangi dilde olacağı konusunda düşündük. Daha önceden Eski Anadolu Türkçe'si adıyla bir ders görmüştük ve bu derste Ermenice harfli Türkçe metinler çalışmamız da olmuştu ve bu sırada hocamız Mehmet Kutalmış Ermeni alfabesini bize sevdirmişti. Çalışmamın Ermeni alfabesinde olmasına karar verdik. Ancak metne ulaşma konusunda sorunlar yaşadık. Tüm sorunları aşmada hocamın desteğini inkâr edemem."
Tezdeki tüm çeviriler Ebru Gölpınar'a ait. Zorlandığı yerlerin olduğunu da inkâr etmeyen Ebru, tüm metni bulmaca çözer gibi tek başına çözdüğünü, Sarkis Seropyan'ın da eksikleri konusunda kendisine yardımcı olduğunu belirtiyor.
Metnin aslının ve okunuşunun "Eser" bölümünde ele alındığı tezde giriş bölümünde Osmanlı Tiyatrosu, çalışma ve yazara ilişkin ayrıntılı bilgi de bulabiliyorsunuz.
Ermeni harfli Türkçe metinler arşivi
Önsözde Gölpınar, tezin çalışma aşamasını şöyle anlatmış:
"Ermeni Harfli Türkçe Metinler üzerine derli toplu bir arşiv oluşturulamadığından olsa gerek ki bu tür eserler kendilerine kolaylıkla ulaşılabilecek türden eserler değillerdi. Sonunda yolumuz Librarie de Pera'ya düştü ve aradığımız türde esere bu kitaplıkta rastladık... Metni okumaya başladığımda kendimi eğlenceli bir bulmacayla uğraşır buldum. Metin bir dram metni olmasına rağmen dönemi itibariyle farklı bir tarz arzediyordu..."
Tiyatro yazarı Kerovpe Limonciyan'a ait eserin incelendiği tezde yazar hakkında bilgi bulmak da mümkün. Tezin hazırlanış amacı ise "Sahasında bakir olan bir konuya, Türk tiyatrosu için son derece önem arz eden bir dönemde kaleme alındığı düşünülen bir dram metninin gerek dil, gerekse dönemi açısından ele alınması suretiyle küçük bir katkıda bulunmak" sözleriyle ifade ediliyor.
Ebru Gölpınar bundan sonra da yaşamını bilime adamaya kararlı. Okulunda doktora fırsatının olmadığını ancak başka bir yerde olursa çalışmalarını bu alanda devam ettirmek istediğini belirten Gölpınar, belli ki azmi ve araştırmacı kişiliğiyle daha pek çok değerli ürünle çıkacak karşımıza. (LB/NM)