Yılda 100 bin tonun üzerinde bulgur üreten, bunun yüzde 50'sini yurtdışına gönderen firmalar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bulgur üreticilerinin haksız rekabet yarattığını ileri sürdü.
Devlet teşviki ile reklam kampanyası
Doysa Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Aslan konuyla ilgili şunları söyledi:
* Sektörel sorunlar aşılamıyor. Bulgurun tarım ürünü mü yoksa sanayi ürünü mü olduğu hala belirsiz.
* Bulgurda Katma Değer Vergisi (KDV) oranı şu anda yüzde 8. Ancak buğdayda bu oran yüzde 1. Bu durum açık bir çelişkidir. Bu çelişkinin ortadan kaldırılması gerekiyor.
* Bulgur tüketiminin yurtiçinde de artırılması için çalışma yapılmalıdır. Tüketim için devlet teşviki ile reklam kampanyaları düzenlenmesini istiyoruz.
Sergi bulgurculuğu kaldırılsın
Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru ise görüşlerini şöyle dile getirdi:
* Sergi bulgurculuğu kaldırılmalıdır. Mersin'den Gaziantep, Şanlıurfa ve Nizip'e kadar birçok ilde sergi bulgurculuğu yapılıyor. Kayıt dışı işlemler ve sigortasız işçiler ile maliyetler asgariye indiriliyor.
* Biz el değmeden işlemlerimizi gerçekleştirirken, aradaki kalite maliyeti altında eziliyoruz. Kayıt dışı satışlar bizi çok rahatsız ediyor. Sağlıksız üretim yapan bu firmalar sektörden çekilmeli.
* Karamanlı bulgur firmaları olarak haksız rekabetin önlenmesini talep ediyoruz. Karaman bulgurunu Avrupa ülkeleri artık tanıyor. Gelip gözleri ile teknolojimizi ve buğdayı nasıl işlediğimizi gören yurtdışındaki firmalardan sürekli talep alıyoruz.
ABD'den Avustralya'ya kadar ihracat
* ABD'den Avustralya'ya kadar ihracatımız var. Şu anda Karaman bulguru en çok İngiltere'ye gidiyor. Mülteci kamplarında bile Karaman bulgurunun tüketildiği haberlerini alıyoruz. Bu konuda sağlanacak kolaylıklar, milyar dolarlara varan ihracatı da beraberinde getirecektir.
Fiyat farkı satışları etkiliyor
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bilgin ise konuyla ilgili şunları söyledi:
* Hijyen kurallarından uzak, sergi usulü olarak tanımlanan yöntemlerle yapılan ve çok ucuza mal edilen kayıt dışı bulgurun pazara girmesi firmaların faaliyetlerini sekteye uğratıyor.
Güneydoğu bulguru ağız tadını bozuyor
* Bulgur sektöründe Güneydoğu kökenli çok önemli firmalar bulunuyor. Güneydoğu kökenli bulgurun yüzde 90 oranında halkın ağız tadını bozduğunu ve sağlıksız üretildiğini ortaya koyduk.
* Hijyenik işlemleri yerine getirmeyen firmalarla aramızda maliyet farkı oluşuyor. Bunun fiyata yansıması tüketiciyi ve bizim satışlarımızı etkiliyor' diye konuştu. (NH/NK)