Bulgaristan'ın İçişleri Bakanı Valentin Radev, Ulaştırma Bakanı İvaylo Moskovski ve Bölgesel Kalkınma ve Kamu İşleri Bakanı Nikolay Nankov geçtiğimiz hafta Cuma günü 17 kişinin ölümüne neden olan trafik kazasının ardından istifa ettiler.
Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov istifa dilekçelerini kabul ettiği belirtildi.
Bulgaristan yasalarına göre bakanların istifaları, parlamentoda oylandıktan sonra kesinlik kazanacak.
İçişleri Bakanı Radev'in ve Bölgesel Kalkınma ve Kamu İşleri Bakanı Nankov'un gazetecilere verdiği demeçte, kazanın ardından başlatılan soruşturmaya katkı sağlamak amacıyla istifa etme kararı aldıklarını belirtti.
17 kişi öldü, 4 kişi ağır yaralandı
Geçtiğimiz hafta Bulgaristan'ın batısındaki Svoge kasabası yakınlarında yaşanan olayda, kiliseye gidenleri taşıyan otobüsün yağışlı havada yoldan çıkıp nehir kenarındaki şarampole yuvarlanmasıyla 17 yolcu ölmüş, 4 kişi de ağır yaralanmıştı.
Kazanın ardından olayla ilgili açılan ilk soruşturmada, yolun düşük kaliteli asfalt malzemesi kullanılarak onarıldığı belirlenmiş, Başbakan Borisov da, adı geçen 3 bakanın istifa etmesini istemişti.
İçişleri Bakanı Radev, kasaba yakınlarındaki yolda kaza sayılarının giderek artmasıyla ilgili olarak sürücüler tarafından son aylarda yapılan şikayetleri kulak arkası yapmakla suçlanıyor.
Kazaya karışan otobüsün ise Ulaştırma Bakanlığı tarafından zorunlu kılınan kontrollerden birine girmediği belirtildi.
France24.com 'un haberine göre şu ana kadar olayla ilgili suçlanan tek kişi kazaya karışan otobüsün şoförü.
Kazada devretin rolü
Ayrıca soruşturmanın ilk sonuçları Bulgaristan'da sosyal devlet anlayışını ve kamu ihale sisteminde yaşanan yolsuzluğu tekrar ülke gündemine taşıdı.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in dün yaptığı açıklamada, kazayı bir trajedi olarak nitelendirdi. Kazayı kamu ve inşaat ihalelerinde yaşanan yolsuzlukla bağdaştıran Radev, cezasızlığın her yerde olduğunu belirterek bu kısır döngü artık bitmeli dedi.
2007 yılında Avrupa Birliği'ne katılışının ardından 11 yıl geçen Bulgaristan, tamamlanmayan otoyol projeleri ve birliğin en kötü karayolu ağına sahip ülkesi olarak biliniyor. Bulgaristan ayrıca birliğin en fakir üyesi konumunda.
Benzer kazalarda Türkiye'nin durumu
Bulgaristan'da 17 kişinin ölümüne yol açan bu olaydan sonra üç bakanın istifa etmesi, akıllara Türkiye'de yaşanan benzer olayları getirdi. Türkiye'de 15 senede yaşanan ölümlü 18 toplumsal vakada, olayın yaşandığı dönem devlet yetkilisi olan hiçbir kimse istifa etmedi.
1- Soma maden faciası
13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle göçük altında kalarak 301 madenci hayatını kaybetti. Ülke tarihinin en büyük maden felaketi olarak kayıtlara geçen olayda ihmaller, 301 madencinin hayatına neden oldu.
Ülke tarihinin en büyük maden faciasında kimse istifa etmedi.
Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın basın açıklamasında kullandığı "İki gündür aynı gömleği giyiyorum" ifadesi tepki topladı.
TIKLAYIN – Soma Madeninde İş Cinayetinin İlk 11 Saati
TIKLAYIN – 274 Madenci Hayatını Kaybetti, Yangın Sürüyor
TIKLAYIN – Soma'dan Ön Rapor
TIKLAYIN – Boğaziçililerden Soma Raporu
TIKLAYIN – Soma'nın 4 Yıl 1 Ay 14 Günü
2- Çorlu tren kazası
Geçtiğimiz ay (08 Temmuz 2018) Çorlu'da meydana gelen tren kazasında 25 kişi ölmüş, 341 kişi de yaralanmıştı.
Meslek öğütleri kazaya, iddia edildiği gibi aşırı yağışın değil, rayların altından geçen su kanalına yapılan dolgu ve duvarların yapılması gerektiği şekliyle yapılmamasının neden olduğunu belirtti.
Ayrıca emniyet tedbirleri maliyetli olduğu için yolların rutin kontrolünü yapan yol bekçisi kadrosunun beş yıl önce kaldırılması, kazanın gerçekleşmesinin en büyük nedeni olarak gösterildi.
Olay sonrasında hiçbir yetkili istifa etmedi.
TIKLAYIN - Çorlu'da Tren Raydan Çıktı
TIKLAYIN - Çorlu Tren Kazası Neden Oldu: Üç İddia
3- Kayseri'de çöken Kuran kursu binası
20 Haziran 2003 tarihinde Kayseri'de tüp patlamasının ardından meydana gelen olayda Kuran kursu binası çöktü. Olayda 10 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.
Kazanın yaşandığı binanın temelinin çürük olduğu uyarısı, olaydan 2 ay önce bina yönetimine yapılmış, uyarıya rağmen ne yönetim tarafından ne de yetkililer tarafından herhangi bir önlem alınmamıştı.
Olaydan sonra olayda sorumluluğu bulunan yetkililer istifa etmedi.
TIKLAYIN – Kayseri'de Kuran Kursu çöktü: 10 ölü (Hürriyet)
4- Ermenek'te grizu patlaması
22 Kasım 2003 tarihinde Karaman'ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması meydana geldi. İşletmesi özel firmaya devredilen maden ocağında 10 madenci hayatını kaybetti.
Olaydan sonra hiçbir yetkili istifa etmedi.
TIKLAYIN – TMMOB Maden Mühendisleri Odası Basın Açıklaması
5- Ermenek'te bir kaza daha
Ermenek'te 2003 yılında yaşanan kazanın grizu patlamasının ardından 28 Ekim 2014 tarihinde bir bir iş cinayeti daha meydana geldi. İlçesindeki kömür ocağında tünel duvarı yıkılması sonucu yer altı suyu ocağa doldu. 18 madenci hayatını kaybetti.
Olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda devlet ve madeni işleten şirket asli kusurlu bulundu.
Madeni işleten şirketin eski imalat haritalarını firmanın arşivinde muhafaza etmediği, yasal olarak sondaj makinesi satın alması veya kiralaması gerektiği halde bunu yapmadığı öğrenildi.
Olaydan sonra hiçbir yetkili istifa etmedi.
TIKLAYIN – Karaman'da Madende Su Baskını
TIKLAYIN – Ermenek'te Devlet ve Şirket Asli Kusurlu
TIKLAYIN – Ermenek Madeninde 48 Saat
6- Zümrüt Apartmanı faciası
2 Şubat 2004 tarihinde Konya'da apartman çöktü. 92 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. Apartmanın yapımında kullanılan betonun kalitesinin standardın yarısının da altında bir değere sahip olduğu öğrenildi.
Olaydan sonra hiçbir yetkili istifa etmedi.
TIKLAYIN – Zümrüt Apartmanı Faciasının Yıldönümü
7- Pamukova Hızlandırılmış Tren kazası
22 Temmuz 2004 tarihinde Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen olayda, hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu 41 kişi hayatını kaybetti, 79 kişi de yaralandı.
Olayın ardından uzmanların TCDD'yi uyardığı, seferleri durdurun uyarısında bulunulduğu anlaşıldı.
Meslek odaları kullanılan trenlerin ve rayların uygun olmamasını kazanın ana sebebi olarak belirtti. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında gensoru verildi. Ancak önerge reddedildi.
Olaydan sonra hiçbir yetkili istifa etmedi.
TIKLAYIN – Hızlandırılmış Tren Faciası
8- Kütahya'da tren kazası
27 Ocak 2008 tarihinde İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi'nin dört vagonun Kütahya'da devrilmesi sonucu 9 kişi öldü, 37 kişi yaralandı.
Olay sırasında Binali Yıldırım dönemin Ulaştırma Bakanı'ydı. Olay Yıldırım döneminde meydana gelen ikinci tren kazası olarak kayıtlara geçti.
Olaydan sonra hiçbir yetkiliden istifa haberi gelmedi.
TIKLAYIN – Kütahya'da Tren Kazası: 9 Ölü, 37 Yaralı
9- Konya'da Kuran kursu yurdu çöktü
Konya'nın Taşkent ilçesinde Kuran eğitimi verilen üç katlı bir yurt çöktü. Ruhsatsız olduğu anlaşılan 3 katlı betonarme yurtta çökme, gaz sıkışmasından kaynaklandı.
Olayda yaşları 8 ile 16 arasında değişen 17 çocuk ile 1 eğitmen öldü, 29 kişi de yaralandı.
Olaydan sonra hiçbir yetkili istifa etmedi.
TIKLAYIN - Konya'da Kız Kuran Kursu Yurdu Çöktü
10- İstanbul'da Ayamama deresi taştı
9 Eylül 2009 tarihinde kuzey Marmara'yı etkisine alan yağmur sonucu İstanbul'da Ayamama deresi taştı. 24 kişi hayatını kaybetti. Aynı gün Tekirdağ'da yaşanan selde hayatını kaybedenlerle birlikte sayı 31'e yükseldi.
Çevre Mühendisleri Odası selin, dere yataklarında yerleşime izin verilmesi ve kanalizasyon, yağmur suyu sistemlerinin yönetilememesi sonucunda olduğunu açıkladı.
Yapılaşmamaya açılmaması gereken dere taşkın yatakları, rant uğruna imara açılmıştı.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN – Marmara'da Sel: 31 Kişi Öldü
TIKLAYIN - Çevre Mühendisleri: Sorun İstanbul Değil, Yönetemeyenler
TIKLAYIN – Şehir Plancıları Odası "Dere Kıyısında Yapılaşmayı Önlemeyen Herkes Suçlu"
TIKLAYIN – "Ayamama'yı Yapılaşmaya Açan Erdoğan, Şimdi Halkı Suçluyor"
11- Bursa'da Grizu Patlaması
11 Aralık 2009 tarihinde Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki özel kömür işletmesinde grizu patlaması yaşandı. Olayda 19 işçi hayatını kaybetti.
Maden Mühendisleri Odası, 2008 yılının başında hem Enerji Bakanlığı'na hem Çalışma Bakanlığı'na, madenlerdeki kaza risklerini ve önlem önerilerini içeren rapor vermişti.
Dönemin oda başkanı Mehmet Torun "Devlet Bursa'daki madende ölüm riski olduğunu biliyordu" dedi. Torun bahsi geçen raporu dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e 2009 başında elden verdiğini söyledi.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN - Bursa'da Grizu Patlaması, 19 İşçi Hayatını Kaybetti
TILKAYIN - 19 İşçinin Ölümü "Devlet Bursa'daki Madende Ölüm Riski Olduğunu Biliyordu"
12- Zonduldak'ta grizu patlaması
17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında grizu patlaması meydana geldi. 32 madenci hayatını kaybetti.
Maden Mühendisleri Odası'nın olayla ilgili ilk inceleme raporuna göre madende patlamadan önce grizu yükselmişti fakat erken uyarı sistemi yoktu. İşçilere gaz maskesi de verilmemişti.
Maden Mühendisleri Odası ayrıca, kurum ve ilgili bakanlıklar tarafından yapılması gereken denetimlerin yeterli olmadığı ve taşeron yapılaşmanın kazalara yol açtığını belirtti.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN - Zonguldak'ta Yine Maden Patlaması
TIKLAYIN - "Patlamadan Önce Grizu Yükselmişti, Gaz Maskeleri Yoktu"
13-Van Depremi
23 Ekim 2011 tarihinde Van'da 7,2 büyüklüğünde 25 saniye süren bir deprem oldu. Deprem sonucunda 604 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğu deprem standardına uygun olmayan yapıların çökmesi sonucu gerçekleşti.
Bu depremden 17 gün sonra Van'da 5,6 büyüklüğünde bir başka deprem daha meydana geldi. İlk depremden sonra "hasar tespit çalışması" yapılmayan Edremit'deki Bayram Otel'i yıkıldı. 24 kişi hayatını kaybetti.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN – Van Merkezli Deprem
TIKLAYIN - Van'da Valilik İnşaat Mühendislerini Reddediyor
TIKLAYIN - Kurtarma Gönüllüsü Bayram Otel'in Yanındaydı
14- AVM şantiyesinde yangın
12 Mart 2012 tarihinde Marmara Park alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde, işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda elektrik kontağından yangın çıktı, 11 işçi hayatını kaybetti.
Yangına, Van depreminden kaçarak İstanbul'a çalışmaya gelenler de yakalandı.
İşçilerin aynı çadırda 30-35 kişi öğrenildi.
Olaydan sonra açılan davanın iddianamesinde şüphelilerin yangın çıkması hususunda gerekli önlemleri almadıkları için kusurlu oldukları belirtildi.
Ayrıca, Şantiyenin iş güvenliği denetimini yapan Jeoloji Mühendisi Ömer Faruk Gülmez'in, beş ay önce yangın tehlikesine karşı şirketi uyardığı da ortaya çıktı.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN - 11 İşçi Şantiyede Yanarak Öldü
TIKLAYIN – Esenyurt Yangını Davası'nda İhmaller Ortaya Çıktı
15- Afyon'da cephanelikte patlama
6 Eylül 2012 tarihinde Afyon'daki mühimmat deposunda el bombası tasnifi sırasında meydana gelen patlamada 25 asker öldü, 4 asker yaralandı.
CNNTürk'e konuşan Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, kaza olma ihtimalinin düşük olduğunu belirterek kaza ise büyük bir ihmal olduğunu belirtti. Solmaztürk "Akşam 21:15'te sayım yapılmaz" dedi.
Patlamayla ilgili yürütülen soruşturmada Eskişehir Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne sunulan bilirkişi raporunda, mühimmatların kurallara aykırı sevk edildi belirtildi.
Yine aynı raporda el bombalarının depolama kurallarına riayet edilmeden gelişigüzel depolandığı belirtildi.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN – Patlamada 25 Asker Öldü
TIKLAYIN - Afyon'daki Patlama da Soruşturuluyor Ama...
16- Torun Center inşaatında kaza
İstanbul Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen arsasında inşaatı devam eden Torun Center'da işçileri taşıyan asansör 32. kattan düştü, 10 işçi yaşamını yitirdi.
Olaydan sonra inşaatta çalışan işçiler asansörün sürekli arıza yaptığını, ancak bakımının yapılmadığını söyledi.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cenk Cihangir, işçilerin sürekli arıza yaptığını söylediği asansördeki arızaların bakanlığa gitmesi zorunlu kayıt defterinde olması gerektiğini, bunun bilirkişi raporunda ortaya çıkacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri de, olayla ilgili üç ihmal tespit etti. Müfettişler kazaya, asansörü en üstte durdurmaya yarayan bir yerde 'son nokta' olarak kabul edilen bölümde yer alan 'stoper' parçalarının olmamasını neden gösterdi.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN – Mecidiyeköy'de İş Cinayeti, 10 İşçi Öldü
TIKLAYIN – Torun Center İşçileri: Asansör Sürekli Arıza Yapıyordu
TIKLAYIN – MMO: Asansörün 1 Eylülden Sonra Çalıştırılmaması Gerekirdi
TIKLAYIN - Torun Center'daki İş Cinayetinde Müfettiş Raporu
17- Diyarbakır'da Kuran kursunda yangın
01 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin Karaağaç köyündeki Kuran kursunda çıkan yangında 15-16 yaşlarında altı çocuk hayatını kaybetti, üç çocuk yaralandı.
Diyanet müfettişleri, Kuran kursunun sadece gündüz eğitim ruhsatına sahip olduğunu ve "güvenlik nedeniyle" denetlenmediğini tespit etti.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN – Kuran Kursunda Yangın Çıktı, 6 Çocuk Öldü
TIKLAYIN – Müfettişler Yanan Kuran Kursunun Denetlenmediğini Belirledi
18- Aladağ yangını
29 Kasım 2016 tarihinde Adana Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen yangında 11'i çocuk 12 kişi hayatını kaybetti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 çocuk hastanelere kaldırıldı. Yurdun tarikat yurdu olduğu öğrenildi.
Adana İtfaiye Daire Başkanı Fatih Durukan, yangının elektrik kontağından çıktığını söyledi.
Olayda öğrencilerin geceleri dışarıya çıkmaması için tüm kapıların kilitli bırakıldığı öğrenildi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yaşananlara denetimsizliğin yol açtığını belirtti.
Olaydan sonra kimse istifa etmedi.
TIKLAYIN – 11'i Çocuk 12 Kişinin Öldüğü Yurt Yangınına Yayın Yasağı
TIKLAYIN – TMMOB: Aladağ'da Yaşananlara Denetimsizlik Yol Açtı
TIKLAYIN – CHP: Aladağ Yurt Yangınındaki Temel Sorunlar Eğitimsizlik ve Denetimsizlik
TIKLAYIN – Uzmanlar Aladağ Yangını Komisyonuna Yangının Nedenlerini Anlattı
(HA)