Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi.
OHO 2015 kapsamında, Hürriyet Web Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Bülent Mumay ' Günümüzde Gazetecilik: Multi-Medya Haberciliği' başlıklı oturumda, 'internet gazeteciliği' hakkında bilgiler verdi.
IPS İletişim Vakfı'nın düzenlediği, Kadir Has Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Okuldan Haber Odasına (OHO) 2015'in ilk gününde, Hürriyet Web Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Bülent Mumay tarafından 'Günümüzde Gazetecilik: Multi-Medya Haberciliği' başlıklı oturum düzenlendi. İletişim Fakültesi mezunu olmadığı için, gazetecilik yapmaya başladığı ilk yıllarda bir dizi sıkıntılar yaşadığını belirten Mumay, geleneksel gazetecilik ve internet gazeteciliği hakkında bilgiler verdi.
Mumay," Önceden gazeteciler bir şeyi üretir, okurdan tepkiyse okur sayısının azalması görülürdü yani çok bir etkileşim yoktu. Yeni medyada ise bütün bir iletişim çift yönlü. Artık haberi kesinlikle multimedya olarak örgütlemeniz gerekiyor. Sadece gençler okumuyor diye bir şey yok, orta yaş ve üstü insanlarda uzun haberleri okumuyor. Babam yıllarca gazetecilik yaptı, neleri okuyup neleri paylaştığına bakıyorum. Kısa ve pratik haberleri okuyor. Haberin altına yazılan yorumlarla değiştirdiğimiz haberler oluyor, inanın. Haberlerin altına gelen yorumlardan öyle açılar ortaya çıkıyor ki, değme editörlerin aklına gelmeyecek açıları doğuyor. Bu bize derinlik katıyor ve kaynaklarımızı geliştiriyor. Artık haberin bütün yolculuğuna okur tanık oluyor. Yaratmanız gereken ilk fark okurun ilgisini çekmek.
Kendinizi mutlaka güncelleyin
Genç gazeteci adaylarına bir dizi öneriler sunan Mumay, şöyle konuştu:
"Masasında oturup, merakı olmayan, başkasının işine burnunu sokmayan, içine kapanık biriyle çalışmayı tercih etmiyorum. Gazeteci adaylarının yakın tarih konusunda bilgisi olması gerekiyor. Sadece 12 Eylül değil, örneğin 24 Ocak kararlarını bilin. Detay atlamayın. Staj yapacağınız zaman, sürekli soru sorun, ilgili olun ki insanlar sizdeki ışığı fark etsin. Kendinizi mutlaka güncelleyin"
En büyük problem okunmuyor
Yerel basının sorunları hakkında konuşan Mumay, şunları aktardı:
"Yerel basınla ilgili, gazeteciliğe yedi yaşında yerel basınla başladım. Yani yerel basının sorunlarına tanık oldum. En büyük problemi aslında okunmuyor oluşu. Bir de, ciddi bir maddi kaynağı yok. Üstüne, yerel basında gazetecilik yapan arkadaşlarımızın birçoğu aslında gazeteci değil. Matbaa sahipleri, yani üretim aracının sahibi. Büyük kısmı, gazetecilikten uzak. Yerel basın, gazeteciler tarafından yapılmadığı için tatsızlıklar oluyor. Seçimlerde yeni mecralar açılır. Altı ay sonra kapanır. Biz yurttaşlar olarak yerel basını takip etmiyoruz. Halbuki Türkiye'de çok iyi yerel basın örnekleri de mevcut. Şehirlere bakarsak, örneğin İzmir, Bursa gibi şehirlerde yerel basın gelişmiş durumda." (UŞ/HK)