Bugün sokaktayız diyen sadece Manuel değil, bütün Piqeteroslar Neuqende geçtiğimiz hafta yaşanan polis saldırısını protesto etmek için sokaklara çıktılar. Yerel yöntici Sobichin Bunlar gelişmemizi engelliyor demesi, Neuqendeki polis saldırısını ateşledi. Polisin gerçek mermi kullandığı olaylarda 26 kişi yaralandı.
Sürekli İnsan Hakları İçin Konsey (Asamblae Permanante de Los Derechos Humanos APDH) üyesi Jose Brillonun Durum giderek vahimleşiyor. Neuqende polis bildik yöntemlerine başvuruyor sözleri de sadece Buenos Aireste değil, bütün bir ülkede protesto gösterilerinin başlamasına neden oldu.
Aslında işçilerin geri aldığı Zanon seramik fabrikasının civarında kurulan Rio Chedeki olaylar bir süredir hükümetle Piqeteroslar arasındaki sert diyalogların da vardığı sonuçtu. Bu anlamda, Manuelin Sorun yalnızca Sobich değil sözü anlam kazanıyor.
Geçtiğimiz hafta eski başkan yardımcısı Eduardo Duhaldenin karısı, senato üyesi Chice Duhaldenin Onlar sokaklarımızı işgal ediyorlar; ve Sosyal Yardım Bakan Yardımcısı Munir Madurun Çalışmak istemiyorlar şeklindeki açıklamalarıyla birlikte düşünülürse Neuqendeki ve bugün başlayan protesto gösterileri anlam kazanır.
Kumandan Che en önde
La Matanzada Alberto Ibarra grubu yürüyor. Onların amacı, Madurun sözlerine cevap vermek. Kolunda Che Guevara dövmesiyle en önde yürüyen Mano, Yalnız bizim bölgemizde 5 bin elektrikçi iş bekliyor. Boş boş konuşan Madur, tipik bir Chamusero diyor.
Hükümet bir süredir Piqeterosların alışılagelmiş eylemlerine çare bulmaya çalışıyor. Ilımlı bir Kirchnerist olan ve geleceğin başkan adayı olarak görülen Felipe Sola, işsizlere 50 peso (1 dolar 2.94 peso) yardım çalışmasının başladığını açıkladı. Zaten bugün Qulimesde yürüyen Piqeterosların asıl sloganı da Felipe sadakanı kendine sakla
Manoyla bugünkü eylemleri değerlendiriyoruz. Manonun kolundaki dövme geçtiğimiz hafta gazetelere çıktı. Manonun kolundaki gülümseyen Che, Manodan daha popüler. Pueyyredondakiler Nequendeki olayları protesto etmek için yürüyecek. Biz, kongre binasına kadar hükümetin baskılarını protesto etmek için yürüyoruz. Anlayacağın, bugün sokaklar bize ait
Mano Sokaklar bize ait diyor, bu gerçek. Çocuklar futbol toplarıyla, kadınlar kazanlarla, bir süredir sokakta kalmaya alışmış olanlar uyku tulumlarıyla kongre binasına doğru yürüyorlar. Daha sonra Buenos Aireslilerin alıştığı blokaj eylemi başlayacak. Mano gibi güvenlikten görevli olanlar çevreyi gözetirken, kadınlar kazanda patates haşlayacak, akşam olunca da eylemciler yaşadıkları yerlere dönecekler.
Buenos Aireste sokakta tango gösterisi, gece yarısı ortaya çıkan kağıt toplayıcıları, her Perşembe saat ikide Plazo de Mayoda döne döne yürüyen annelerle birlikte Piqeteroslar da kentin değişmez parçaları haline geldi.
Haklarında bir çok kitap yayımlanması bir yana şu anda protesto gösterilerinin asıl taşıyıcı gücünün Piqeteroslar olması, birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor.
Başkan Nestor Kirchner, her şeyin iyiye gittiğini açıklıyor ama, Piqeterosların varlığı, durumun hiç de anlatıldığı gibi olmadığının kanıtı.
Eduardo Duhalde gibi sertlik yanlıları Piqeterosların eylemlerini kriminalize etmeye çalışıyorlar. Onlara göre hırsızlık olaylarının artmasının tek sorumlusu Piqeteroslar. Clarin, La Nacion gibi merkez merkez sağdaki gazeteler, sürekli Anti Piqeteros eylemlerine yer veriyor. Ayrıca, Neo-Nazilerin Piqeteroslara karşı eylemlere hazırlandığına dair haberler de tartışmaları çıkmaza sokmaktan başka anlam taşımıyor.
Arjantin rüyasının sonu
Esteban, Piqeteroslarla birlikte yaşayan bir kentli. Felsefe öğrenimini yarıda bırakıp Barrioya taşınmış. Piqeteroslar önemli. Yalnızca ses çıkardıklarından dolayı değil, Arjantinlilere gerçek hayatı gösterdikleri için de önemliler diyor Esteban.
Ona göre, Arjantin tango ve ekonomik refah rüyasında yaşıyor hala . Biz yoksuluz, iş bekliyoruz, adalet talep ediyoruz, baskı denen şeyin varolduğunu haykırıyoruz diyor Esteban. Dolayısıyla, birçok Arjantinlinin göremediği, daha doğrusu görmek istemediği şeyleri sembolize ettiği için, Piqeteros hareketi önem kazanıyor.
Esteban ve arkadaşları, havuz kenarında oynayan çocukları uyarmak için uzaklaşırken, Plazo de Mayo bildik görüntüsüne kavuşuyor: Polisler meydanı hükümet binasından ayıran barikatları kuruyor, kadınlar ateş hazırlıyor, trafiğe kapatılan yolda çocuklar çift kale maç yapmak için hazırlanıyor, duvarına kırmızı boya atılmış kilise, saati haber verirken Buenos Airesliler yorgun argın evlerine dönüyorlar (NK/BB)