Hıristiyan alemi İsa Peygamber’in dirildiği gün olduğuna inanılan Paskalya Yortusu’nu bugün kutluyor.
Arada üç hafta veya bir ay olabiliyor. Ama 2014 yılı için Katolikler ve Ortodokslar için Paskalya Bayramı tarihi 20 Nisan 2014 olarak belirlendi. Böylece bugün uzun bir aradan sonra ilk kez aynı tarihte Paskalya yortusunu kutlanacak.
Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart'ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü'nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı öneriliyor.
Paskalya kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik geleneklerle kutlanıyor. Bunlar arasında en yaygını çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve soğan kabuğuyla kaynatılarak dışı kırmızıya boyanan ya da boyayla süslenen Paskalya yumurtası hediye etmektir.
Paskalya, büyük perhiz adı verilen perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile kutsal hafta adı verilen son haftayı kapsıyor. Paskalya Günü'nde yani Paskalya Pazarı’nda sona eriyor.
Süryanilerde yas nedeniyle kutlama yok
Mardin’in Midyat İlçesi’nde bulunan Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş ile Midyat Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Anto Nuay, Dünya Süryani Ortodoks Patriği Moran Mor İğnatius Zekka’nın vefatı nedeniyle “diriliş”, paskalya bayramı törenlerinin iptal ediğini sadece ayin yapılacağını açıkladı.
Açıklamada, "Kadasetli Patriğimizin Moran Mor İğnatius Zekka 1’in 21 Mart 2014 tarihinde ebediyete intikaline hürmeten 20 Nisan 2014 Pazar günü kutlanacak olan Dakyomto (Diriliş/Paskalya) Bayramı’nda dini törenler dışında herhangi bir protokol, kabul ve bayramlaşma töreni gerçekleşmeyecektir" denildi.
Süryanilerin yaslarının bir nedeni de Suriye’de 22 Nisan 2013’te kaçırılan Halep Süryani Kadim Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Halep Rum Ortodoks Metropoliti Paulus Yazıcı’dan halen haber alınamamış olması. (HK)