15-16 Haziran direnişinin 42. yılında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara'da da sokaklardaydı.
Genel İş Ankara Şubesi önünde saat 12.30'da bir araya gelen yüzlerce kişi "Direne direne kazanacağız", "Zam, zulüm, işkence işte AKP" sloganları atarak Sakarya Caddesine yürüdü.
Sendikalı oldukları için işten çıkartılan TOGO işçileri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Levent Gök ile Süleyman Çelebi de yürüyüşe katılanlar arasındaydı.
"Bugün koşullar 15-16 Haziran'dan kötü"
Basın açıklamasını okuyan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, 15-16 Haziran direnişinin "mücadele edilmeden hak alınmayacağını" ifade eden bir anlamı olduğunu söyledi.
"15-16 Haziran direnişi, 274 ve 275 sayılı sendikalar, toplu sözleşme ve grev yasalarında değişiklikler yapılmasını yoluyla DİSK'in tasfiyesini amaçlayan tasarıya karşı mücadelenin simgesidir."
Beko, 2000'li yıllarda 15-16 Haziran'ı dayatan koşullardan daha kötüsünün yaşandığını dile getirdi.
"Ulusal İstihdam Stratejisi taslağı ile; kıdem tazminatı, kısa süreli çalışma, taşeronlaştırma, kamuda sendikasız, esnek ve güvencesiz çalışmayı hedef alan yeni istihdam biçimleri, özel istihdam bürolarına kiralık işçi çalıştırma yetkisinin verilmesi gibi değişiklikler gündeme getirilerek işçi sınıfını örgütsüz, düşük ücretlerle ve güvencesiz çalıştırmanın yolları açılıyor.
Eğitim ancak parası olanın yararlanabildiği 'piyasa' hizmetine dönüştürülüyor. İşçi sağlığı konusunda hiçbir önlem alınmıyor, hemen her gün tedbirsizlik ve ihmaller nedeniyle ağır iş kazaları ve iş cinayetleri yaşanıyor."
Beko, sendikalar yasasının demokratikleşmesi, grev yasaklarının ve sendikal hak ile özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
15- 16 Haziran 1970'den hemen önce dönemin Çalışma Bakanı Seyfi Öztürk "Çok yakında DİSK'in çanına ot tıkayacağız" demişti.
"274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası'nda değişiklik yapan" yasa tasarısına karşı 15- 16 Haziran'da 168 fabrika ve 150 bine yakın işçi İzmit ve Gebze'den Kadıköy'e, Levent'ten Mecidiyeköy ve Taksim'e, Bakırköy'den Topkapı ve Edirnekapı'ya kadar yürüdü.
İstanbul'un iki yakasındaki işçilerin bir araya gelmemesi için vapur seferleri iptal edildi. Galata köprüsü kapatıldı.
Eylemin ilk gününe 70 bin işçi katılırken, ikinci gün bu sayı 150 bine çıktı. İki gün süren eylemler sırasında polis müdahalesi sonucu beş kişi yaşamını yitirdi. 200'e yakın kişi de yaralanırken, 21 DİSK yöneticisi gözaltına alındı.
Söz konusu yasa değişikliklerini içeren ilgili hükümler ise iki yıl sonra, Anayasa Mahkemesince anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi. (SK/HK)