26 Ekim Dünya İnterseks Farkındalığı Günü’nde, interseksler dünyanın her yerinde eşzamanlı olarak #intersexstories hashtag’i ile trend topic olmak için kendi hayat deneyimleri ile ilgili tweet atıyor.
Kampanyanın sloganı "interseks ameliyatları değil interseks hikayeleri". Amaç intersekslerin birer tıbbi vaka, hasta olarak deği hikayeleri, yaşamları, duyguları, travmaları olan bireyler olarak görülebilmesi ve intersekslerin görünürlüğü.
İnterseks bireylerin bilgi paylaşımı blogu İnterseksüel Şalala yazarları da Türkiye’de interseks hareketinin nereden nereye geldiğini anlatan bir yazıyla kutladı.
TIKLAYIN: LGBT"İ" - İnterseksin "İ"si
LGBTİ’nin İ’si
İnterseksüel Şalala’da yer alan bilgilere göre, dünyada interseks hareketinin zorunlu genital ameliyatları durdurmak için örgütlü mücadelesi 20 yılı aştı.
Bu sürede Fransa, Almanya, Malta, Şili, ABD gibi pek çok ülkede intersekslerin kimlik belgelerinde cinsiyet belirtme zorunluluğunun kalkması, interseks çocuklara yapılan ameliyatların yasaklanması ya da bu konuda açılan hukuki davaların olumlu sonuçlanması; Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’nin interseks çocukların bedensel bütünlüğünün korunması ve interseks hakları konusundaki girişimleri ve tavsiyeleri gibi önemli gelişmeler yaşandı.
Türkiye’de ise intersekslerin LGBT örgütleriyle temasa geçmesi ve LGBT kısaltmasına “İ”nin eklenmesine dair süreç 2009 senesine uzanıyor. 2011’de ise intersexualshalala.wordpress.com kuruluyor.
İnterseksüel Şalala yazarları “Yola çıkarken LGBT’nin bir de ‘i’si var, ‘i’ harfini getirmeye geldik demiştik, bunu başardığımızı artık her yerde görüyoruz. ‘LGBTİ’ kısaltması o kadar yaygınlaştı ki homofobik yayınlarda bile artık ‘i’yi eksik etmiyorlar” diyor ve ekliyor: “Umuyoruz ki önümüzdeki süreçte bir çocuğun interseks olduğu fark edildiğinde ailenin danışmak, dayanışmak için başvurabileceği bir örgütlenme haline geleceğiz.”
İnterseks Farkındalığı Günü
26 Ekim 1996’da Boston’da düzenlenen Amerikan Pediatri Akademisi’nin yıllık toplantısı sırasında interseks aktivist Heidi Walcutt tarihin ilk interseks protestosunu düzenliyor.
2003 yılından beri 26 Ekim Uluslararası İnterseks Farkındalığı Günü olarak kutlanırken, etkinlikler 8 Kasım’a kadar devam ediyor. (ÇT)