* Fotoğraf: Raw Pixel.
22 Mart, 1993 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ilân edildiğinden beri Dünya Su Günü olarak kutlanıyor.
BM Genel Sekreteri António Guterres, bu yılki teması "Değişimin Kendisi Ol" olarak belirlenen Dünya Günü Kutlama mesajında, suyun insanların hayatta kalması, ekonomik kalkınma ve insanların refahı için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Genel sekreterin 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda suyun dünyanın can damarı olduğunu; ancak kirlilik nedeniyle bu değerli can damarının vahşice tüketildiği belirtildi.
100 kişiden 25'inin temiz suya erişimi yok
Mesajda ayrıca dünya üzerindeki her 100 kişiden 25'inin temiz suya erişimi olmadığı, insanların sularını dere ve göletlerden temin ettiği ve güvenliği şüpheli suları satın almak için yüksek fiyatlar ödediklerine dikkat çekildi.
Herkes için güvenli bir şekilde yönetilen su ve sanitasyon* hedefine ulaşma yolunda ise kaybedilecek bir dakika bile olmadığı vurgulandı.
* Sanitasyon: Temiz içme suyu, atık su ve kanalizasyonunun yeterli arıtımı ve bertarafı ile ilgili halk sağlığı koşullarını ifade eder. Ellerin sabunla yıkanması gibi, insanların dışkıyla temasını önlemek de sanitasyonun bir parçasıdır.
Deprem bölgesinde su sorunu
Öte yandan, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Türkiye'de 6 Şubat'ta gerçekleşen Maraş merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı kentlerde yaşanan ve 45 gündür çözülmeyen su sorunu için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı şeffaf olmaya çağırdı.
ÇMO, 28 Şubat 2023 tarihli "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" çerçevesinde yaptığı başvuruda "Depremzedeler sağlıklı suya ne zaman erişecek?" diye sordu ve çadırkent yaşam alanlarındaki su kaynaklarında mikrobiyolojik kirliliğin yanı sıra alüminyum, demir gibi ağır metaller tespit edildiğini duyurdu.
(TY)