* Fotoğraf: Roman Diyalog Ağı (RODA).
Dünya Romanlar Günü, 1990 yılında Polonya'da toplanan dördüncü Dünya Roman Kongresi'nde alınan kararla 8 Nisan'da kutlanmaya başlandı ve bu karar, 7-12 Nisan 1971'de Londra yakınlarındaki Chelsfield'da toplanan birinci Dünya Roman Kongresi onuruna alındı.
Dünya Romanlar Günü ya da Uluslararası Roman Günü, Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara ve maruz kaldıkları ayrımcılığa karşı farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gün.
Bahtalo Romani Dive!
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu'nun bugün için yayımladığı Bahtalo Romani Dive! (Roman Günü kutlu olsun) başlıklı mesaj şöyle:
"Romanlar Günü; tüm dünyada kimlikleri/kültürleri nedeniyle ötekileştirilen ve ayrımcılığa uğrayan, derin yoksulluğa mahkum edilen Romanların bu duruma dikkat çekmek, toplumsal taleplerini dile getirmek, Roman dilini ve kültürünü yaşatabilmek için önemli bir gün olarak görülüyor.
Ayrımcı uygulamalar
"Bugün tüm dünyada Romanlara yönelik devam eden ırkçı ve ayrımcı uygulamalar kendini; Avrupa'da Romanların sınır dışı edilmesinde gösterirken; Türkiye'de ise Romanların, önyargılar ve nefret söylemleri ile mücadele etmek zorunda bırakılmasında bunu görüyoruz. Eğitim, istihdam, sağlık ve barınma gibi başat haklara erişimde ciddi sorunlar yaşanıyor.
"Ayrımcılık ve sosyo-ekonomik dışlanmanın ortadan kaldırılabilmesi için atılması gereken adımların başında Romanlara yönelik ulusal ve yerel düzeyde politikalar oluşturulması/izlenmesi gelmektedir.
Eşit yurttaşlık
"Eşit yurttaşlık temelinde yasalar ve mevzuatın tekrar gözden geçirilmesi, koruyucu tedbirlerin alınması çalışmalarında Romanların bizzat öznesi olduğu süreçler işletilmelidir.
"HDP olarak bizler; mücadelelerinde Romanlarla birlikteyiz ve dayanışma içindeyiz. Tüm anadiller gibi Roman dillerinin (Romanes, Domari, Lomavren) ve kültürünün de özgürce yaşayabileceğine olan inancımızla 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nü kutlarız."
(TY)