* Fotoğraf: Pixabay.
Ormanların önemine dair farkındalık yaratmak amacıyla her yıl tüm dünyada 21 Mart'ta kutlanan "Uluslararası Dünya Orman Günü"nün (International Day of Forests) bu yılki teması "Ormanlar ve Sağlık".
Birleşmiş Milletler'in (BM) bugüne özel yayımladığı mesajda dünyadaki orman varlıklarının yangınlar, kuraklık ve ormansızlaşma nedeniyle tehlike altında olduğu vurgulandı.
Mesajda özetle şöyle dendi:
"Bir bardak su içtiğimizde, bir deftere yazı yazdığımızda, ateşimiz çıktığında ilaç aldığımızda ya da bir ev inşa ettiğimizde, her zaman ormanlarla bağlantı kurmayız. Oysa bunlar ve hayatımızdaki diğer pek çok şey bir şekilde ormanlarla bağlantılıdır.
Sağlıklı orman, sağlıklı insan
"Ormanların sürdürülebilir yönetimi ve kaynakların kullanımı, iklim krizi ile mücadelede ve mevcut ve gelecek nesillerin refah ve esenliğine katkıda bulunmada kilit öneme sahip. Ormanlar aynı zamanda yoksulluğun azaltılmasında ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) ulaşılmasında da önemli bir rol oynar.
"Bu değerli doğal kaynakları korumak bizim elimizde. Bu yıl sadece almayı değil vermeyi de gerektiriyor, çünkü sağlıklı ormanlar sağlıklı insanlar getirecektir."
Ormanlar Günü
BM Genel Kurulu, 2012'de orman varlıklarının önemini vurgulamak amacıyla 21 Mart tarihini "Dünya Ormancılık Günü" ilân etti.
Toplumların ormanlara yönelik ilgisini arttırmak amacıyla, 21 Mart 1971 tarihinde, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kabul edilerek, doğada yeni bir yeşerim döneminin başlangıcı sayılan 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, 1975'ten bu yana Türkiye'de de kutlanıyor.
WWF Türkiye'nin raporuna göre; bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye'de son 20 yılın istatistiklerine göre her yıl ortalama 2-3 bin orman yangını çıkıyor ve yaklaşık 7-8 bin hektar alan yanıyor. Bu yangınların her yıl ortalama bir-iki tanesi büyük veya tek başına en az 5 bin hektar alanı etkileyen, bir başka deyişle mega yangın.
(TY)