Taksim meydanında 1 Mayıs marşı çalarken konuştuğumuz Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul milletvekili Ufuk Uras, bianet'e "Hükümetin, İstanbul Emniyetinin ve Vali Muammer Güler'in engellemelerine rağmen Taksim meydanına çıkılmasının çok büyük bir başarı olduğunu" söyledi.
"Sadece otoriter rejimlerde baskılar ve yasaklar olur" diyen Uras, "Bu yıl 100'üncü yıla layık bir şekilde 1 Mayıs alanına çıkıldı. Önümüzdeki süreçte de alanları özgürleştirmemiz lazım. İsterdik ki tüm konfederasyonlar 1 Mayıs'ı hep birlikte kutlasın. Ara sokaklarda çatışmalar yaşanmasın" dedi.
Halaskargazi caddesinde yürürken konuştuğumuz Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk da "polisin müdahalesinin gereksiz olduğunu, Taksim'in işçi ve emekçilere açılması gerektiğini" ifade ettiler.
"Bu bir başlangıç"
Sosyalist Feminist Kolektif'ten (SFK) Meriç Eyüboğlu, "Taksim'e çıktık ama aklımız arkadaşlarımızda kaldı. Eğer engellemeler olmasaydı burada daha da kalabalık olacak ve 1 Mayıs'ı hep birlikte kutlayacaktık" diye konuştu.
ÖDP'den Alper Taş "yaklaşık beş bin kişinin Taksim'e çıkmasının bir başlangıç olduğunu" kaydetti.
Polisin Pangaltı ve Kurtuluş'taki saldırılarını hukuksuz olarak niteleyen Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan "AKP'nin zorbalıkla insanları durduramadığını" söylerken, bilgi işlemci Deniz Elitaş da "Beyaz yakalarının artık kendilerine işçi demesinden ve alanlara çıkmalarından mutluluk duyduğunu" söyledi.
Polisin bu sene geçen yıllara göre daha 'nazik' olduğunu anlatan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Emma Sinclair-Webb, "Gördük ki insanlar Taksim'e çıktıklarından korkulduğu gibi bir şey olmuyor" dedi.
"Bir yanda halay bir yanda taş, gaz, cop"
Taksim'e çıkılmış olmasını küçük bir adım olarak niteleyen Çağdaş Hukukçular Derneği'nde avukat Ebru Timtik, "Kutlamalar Emniyet Müdür Celalettin Cerrah'la muhatap olanlar ve olmayanlar şeklinde bir ayrıldığını, bunun da tuhaf bir durum olduğunu" belirtti.
"Bir yanda insanlar dayak yiyor, polis gaz bombası atıyor, diğer yanda Taksim meydanında halay çekiliyor. Duruma yabancılaştığımı hissediyorum."
Taksim'e çıktığı için mutlu, bir çok arkadaşının ara sokaklarda polis şiddetine maruz kaldığı içni buruk olduğunu anlatan feminist Zelal Yalçın "Baskılar bizi yıldıramaz demiştik, yıldırmadı. Taksim'e çıktık" dedi.
"Yasakları yıktık, çok mutluyum" diyen Umut Kaan Özdemir sevincini şu sözlerle dile getirdi:
"Bugün beş bin kişiydik, seneye beş yüz bin kişi olacağız."
1 Mayıs kutlamalarına aralarında Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Akın Birdal, Filiz Koçali, Ertuğrul Kürkçü, Tayfun Mater, Ahmet İnsel, Osman Kavala, Ayşe Buğra, Server Tanilli, Hayri Kozanoğlu, Gençay Gürsoy, Özcan Alper, Hüseyin Karabey, Gürsel Tekin ve Berhan Şimşek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve hak savunucusu katıldı.(BÇ)